M-ledaren Anna Kinberg Batra Foto: Sven LindwallM-ledaren Anna Kinberg Batra Foto: Sven Lindwall
M-ledaren Anna Kinberg Batra Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven, statsminister Foto: Pelle T NilssonStefan Löfven, statsminister Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven, statsminister Foto: Pelle T Nilsson

M tar tillbaka väljare från SD – går om S

Publicerad

Ännu en mätning visar att Socialdemokraterna inte längre är Sveriges största parti.

Senast var det Sifo – nu är det DN/Ipsos januarimätning som visar att Moderaterna tagit förstaplatsen.

– Många ser att vi har tagit tag i invandringsfrågan, säger M:s partisekreterare Tomas Tobé.

Moderaterna var största parti i den senaste Sifoundersökningen, beställd av SvD och GP.

Där fick Socialdemokraterna sina lägsta siffror sen Sifo började mäta 1967 - låga 23,2 procent. M däremot stod för en skräll och partiet ökade med 3,5 procentenheter till 25,6 procent – något som gjorde M till landets största parti.

Gapet mellan blocken är just nu 5,5 procentenheter, enligt januarimätningen. Det syns också i DN/Ipsos januarimätning.

Moderaterna, med ett stöd på 25,8  procent, blir större än Socialdemokraterna. När det gäller DN/Ipsos har det inte inträffat sedan februari 2012 då Stefan Löfven var ny partiledare.

Socialdemokraterna får alltså stöd av 24,7 procent av väljarna i den här undersökningen vilket betyder att partiet inte tappat något jämfört med decembermätningen.

Vinner tillbaka väljare från SD

Moderaterna ser dessutom ut att ha hejdat tappet till Sverigedemokraterna samtidigt som de vunnit tillbaka väljare.

Samma sak ser M själva:

– Många ser att Moderaterna tagit tag i invandringsfrågan och att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti för att regera Sverige, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

– Moderaterna har drivit regeringen framför sig i frågor om integration och migration. Och det blir allt tydligare att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti om man vill byta regering. Vill man byta ut den här regeringen är en röst på Moderaterna eller något av allianspartierna vägen framåt, säger Tobé vidare.

Fokus för partiet ligger nu på att hålla sig starka – och att presentera förslag på integrationen.

Byta ut regeringen

– Det här kommer stå i en stor kontrast både till regeringen och Sverigedemokraterna, säger Tobé och fortsätter.

– Många upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Stefan Löfven. Då är det viktigt för Moderaterna och alliansen att bygga upp ett trovärdigt alternativ för att kunna byta ut den här regeringen, senast 2018.

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren för åttonde mätningen i rad, med ett stöd på 2,7 procent.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har stabila opinionssiffror på ungefär samma nivå, runt 6–7 procent.

Sverigedemokraterna backar i mätningen med 2,2 procent till 16,7 procent. SD har tappat något även i andra mätningar.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag