Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M tar nu tillbaka väljare från SD

Anna Kinberg Batras Moderaterna når en ny toppsiffra i senaste mätningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Samtidigt fortsätter Stefan Löfvens Socialdemokraterna sin kräftgång.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

De väljare som tidigare bytt till Sverigedemokraterna återvänder nu till Moderaterna.

Anna Kinberg Batras nya toppsiffra – den högsta för Moderaterna på tre år:

28 procent.

Samtidigt fortsätter Stefan Löfvens och regeringens kräftgång i Expressens och Demoskops aprilmätning.

LÄS MER: SD och MP bland de stora förlorarna

Enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för april drar Moderaterna nu i från och är 2,5 procentenheter större än Socialdemokraterna. Framför allt är det de äldre som nu återvänder till Moderaterna.

– Det är ett intressant mönster eftersom de utgör en grupp där Moderaterna tidigare har gjort stora förluster till Sverigedemokraterna. Rörelsen ser nu ut att ha svängt i motsatt riktning. Partiets kursomläggning i migrationspolitiken är troligen en central faktor, konstaterar Demoskops chef för opinionsanalys, Peter Santesson.

– Mycket glädjande, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och fortsätter:

– Jag ser det som ett ökat stöd för att Sverige behöver ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus. Väljarna märker att Anna Kinberg Batra vill bygga Sverige starkare genom att ta tag i det växande utanförskapet och ökade otryggheten.

Mätning är inget valresultat

Men trots opinionslyftet är det inte aktuellt att fälla regeringen, enligt partisekreteraren.

– En bra mätning är inget valresultat. Moderaterna och Alliansen behöver fler väljare i nästa val för att bli en naturlig regeringsbildare.

För Stefan Löfven och regeringen är den nya väljarbarometern deprimerande läsning. Socialdemokraterna noteras för 25,5 procent.

– Historiskt är det en mycket låg nivå som partiet har rört sig kring sedan hösten 2015, konstaterar Demoskops Peter Santesson.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin:

– Mätningen visar en siffra som jag inte är nöjd med, däremot känner jag ett stort stöd för vår riktning framåt. Det går bra för tillväxten i Sverige och sedan valet har 80 000 fler människor kommit i arbete, men det har delvis överskuggats av migrationsfrågorna.

"Löfven leder Sverige åt fel håll"

Enligt Jämtin är partiets recept för framtida opinionslyft enkelt:

– Vi ska utveckla den svenska modellen, se till att jobben blir fler och att människor ska kunna leva på sin lön. Samtidigt hanterar vi migrationskrisen och ser till att Sverige inte hamnar i ett läge som det i höstas.

Moderaternas Tomas Tobé igen:

– Löfven leder Sverige åt fel håll. Sverige behöver ett brett, ansvarstagande och reforminriktat parti och väljarna ser inte detta i S.

Enligt väljarbarometern skulle allianspartierna, om det vore val i dag, samla 43,1 procent av rösterna. De rödgröna partierna får totalt 38,5 procent av rösterna.

– Alliansen bibehåller därmed det övertag i opinionen som de haft sedan årsskiftet och blockskillnaden ökar till 4,6 procent, säger Peter Santesson.

Till vinnarna i aprilmätningen hör även Vänsterpartiet som ökar för tredje månaden i rad och nu får 7,7 procent – partiets högsta siffra sedan juni 2014. Centerpartiet gör en liten uppgång och får 6,3 procent i april.

Partisekreterarna kommenterar

Carin Jämtin, partisekreterare (S)

"Mätningen visar en siffra som jag inte är nöjd med, däremot känner jag ett stort stöd för vår riktning framåt. Vi ska utveckla den svenska modellen, se till att jobben blir fler och att människor ska kunna leva på sin lön. Samtidigt hanterar vi migrationskrisen och ser till att Sverige inte hamnar i ett läge som det i höstas."

Anders Wallner, partisekreterare (MP)

"Mätningen är svår att kommentera eftersom den inte innehåller några statistiskt säkerställda förändringar. Jag tycker dock att Sverige mår mycket bättre av rödgröna investeringar i det hållbara samhällsbygget – satsningar på miljö, skola, bostäder och etablering av nyanlända - än av Moderaternas skattesänkningar och hoppas därmed på ett ökat stöd för MP och regeringen ju närmare valet vi kommer."

Aron Etzler, partisekreterare (V)

"Jag är inte förvånad. Vi känner ett växande stöd. Folk ser nu också att det finns en elit som inte anser att de behöver betala skatt. Vi tänker inte låta dem komma undan."

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

"Jag ser det som ett ökat stöd för att Sverige behöver ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus. Väljarna märker att Anna Kinberg Batra vill bygga Sverige starkare genom att ta tag i det växande utanförskapet och ökade otryggheten.

Maria Arnholm, partisekreterare (L)

"Jag är övertygad om att samhällets utmaningar bäst möts med liberala lösningar. Men då behövs det ett starkt liberalt parti med kraft att påverka. Vi fortsätter med vårt liberala förnyelsearbete fram till nästa val."

Michael Arthursson, partisekreterare (C)

"Det är bra att Centerpartiet ökar, med stöd över valresultatet. Vi har en stabil bas. Nu krävs ansvar och handlingskraft för att klara integrationen, jobben och ekonomin. Annie Lööf har det ledarskap som Sverige behöver."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD)

"Vi har riktigt dåliga siffror. Vi behöver långsiktigt bygga en relation med de väljare som kan tänka sig att rösta på oss. Därför är det strategiska arbete som nu startat oerhört angeläget. Partistyrelsen har beslutat om inriktningen efter god delaktighet från partidistrikten. Jag kommer nu att möta varje partidistrikt och samtala om vårt arbete."

Richard Jomshof, partisekreterare (SD)

"Även om förändringen inte är säkerställd, är det uppenbart att den som uttalar sig kritiskt i invandringsfrågan ökar eller ligger högt i opinionen. Det innebär för vår del att vi måste bli tydligare med vår politik. Vi kommer därför att lägga en rad nya förslag på området under våren."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.