Moderaternas riksdagsledamot Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin NilssonModeraternas riksdagsledamot Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaternas riksdagsledamot Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson
Inger Källgren Sawela (M). Foto: Lisa Mattisson ExpInger Källgren Sawela (M). Foto: Lisa Mattisson Exp
Inger Källgren Sawela (M). Foto: Lisa Mattisson Exp

M tar makten i Gävle
– får hjälp av SD

Publicerad

Alliansen tar över makten i Gävle med hjälp av Sverigedemokraterna.

Beslutet är enligt uppgifter till Dagens Industri sanktionerat av högsta ledningen inom Moderaterna - som ser det som ett politiskt experiment.

– Ta klubban, det var rådet jag fick, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, till Dagens Industri.

Men både M och C förnekar nu uppgifterna.

Det är ett historiskt maktskifte i Gävle, som Dagens Industri och de lokala tidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet, rapporterar om.

För första gången på 96 år tar den borgerliga oppositionen över styret av kommunen. Det sker efter att deras budgetförslag vann vid en omröstning 23 november i år då SD röstade igenom deras budget.

Det formella maktskiftet sker efter nyår. Då tar Moderaterna över ordförandeklubban – och gör sig därmed beroende av Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte vara utan ledning i Gävle. Någon måste ta ansvar, säger Inger Källgren Sawela.

M:s högsta ledning står bakom det lokala samarbetet. Det finns, enligt DI, en förhoppning inom partiet om att SD någon gång i framtiden ska kunna ge ett passivt stöd till en alliansregering.

Den politiska situationen i Gävle blir därför ett slags test.

M-politiker: "Väldigt viktigt att det går bra"

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra, säger en högst uppsatt moderatpolitiker till DI.

Just Gävle är Moderaternas partisekreterare, riksdagsledamoten Tomas Tobés valkrets. Inger Källgren Sawela vänder sig därför ofta till honom för att diskutera politiska beslut.

– Jag har varit mentor åt honom när han växte upp och vi känner varandra jätteväl. I svåra frågor vänder jag mig till Tomas, säger hon till DI.

Tomas Tobé medger att han kände till den lösning som partiet valt på lokal nivå i hans födelsestad, men förnekar att de tar stöd av SD.

"Jag delar inte den bilden. Alliansen tar ansvar för Gävle eftersom de rödgröna partierna valde att avgå. Alliansen i Gävle har även, vad jag förstått erbjudit S att samregera. S var dock bara villiga att göra detta om Alliansen splittrades, vilket inte var aktuellt." skriver han i ett mejl till Expressen.

Överväger M att ta stöd från SD även på riksnivå?

"Jag delar inte bilden av att Alliansen i Gävle sökt stöd från SD. Moderaternas framtid ligger i att återigen leda en alliansregering." skriver Tomas Tobé.

C: "Förekommer inte några kontakter med SD"

Centern är det enda alliansparti som valt att stå fast vid sin flyktingpolitik och inte förespråkat mer restriktiva regler. Men partiet riktar i nuläget inte någon kritik mot den politiska lösning som kommunpolitikerna i Gävle valt.

– De uppgifter jag har fått är att det inte förekommer några kontakter mellan alliansen och SD i Gävle, det har inte skett några överläggningar och alliansen kommer inte styra med stöd av SD. Och det är den linje Centern har, säger Michael Arthursson, partisekreterare i C.

Liberalerna vill inte heller kritisera maktskiftet som enligt DI beskrivs som "ett politiskt experiment" i Gävle:

– Det är ett beslut som Gävlealliansen fattat på egen hand. Men givetvis välkomnar jag att alliansen tagit över styret i Gävle, säger Maria Arnholm, partisekreterare för Liberalerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag