Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M tappar i Stockholm: Kopplas till SD-samarbetet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
M tappar väljarstöd i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Moderaternas SD-flört har gått över i en romans. 

Numera räknas Sverigedemokraterna som en given del av det regeringsunderlag som högeroppositionen väntas lägga fram lagom till valet.

Men den kärleken kommer med ett pris: Moderaterna tappar kraftigt i Stockholm, enligt SvD.

Högeroppositionen är trögstartad i opinionen när valåret 2022 inletts.

I den senaste opinionsmätningen från SvD/Sifo framgår att en opposition bestående av M, KD, SD och L skramlar ihop 47,4 procent av väljarunderlaget – och då ligger L fortsatt under riksdagsspärren, vilket hade inneburit att oppositionen samlat 169 mandat om väljarna röstat som de uppger i undersökningen.

Vad gäller oppositionens största parti, Moderaterna, ligger de enligt undersökningen ganska stilla den senaste månaden, 20,9 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle rösta på partiet.

Anmärkningsvärt är dock att partiet över tid har tappat i ett för dem mycket viktigt område: Stockholm. På ett års tid har de tappat sju procentenheters stöd i huvudstaden, från 28,6 procent vid årsskiftet 2020/2021 till 21,4 procent under den senaste mätperioden 6 december 2021 till 21 januari 2022.

Därför tappar M i Stockholm

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att väljartappet i Stockholm är en direkt produkt av samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Om tillräckligt många väljare som har allmänborgerliga sympatier åt det liberala hållet känner en motvilja mot att rösta på något av partierna som ingår i högerkonstellationen på grund av Sverigedemokraterna, så påverkar det opinionen. Det är det viktigaste om man ska lyfta fram en förklaring, säger Tommy Möller till SvD.

– Stockholmsväljarna förefaller ännu mer känsliga för det samarbetet, fortsätter han.

SvD/Sifo undersökningen

Sifo gjorde på uppdrag av SvD och Gp 6 692 intervjuer den 10-20 januari i år. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”


Resultatet redovisat i procent, med tidigare resultat inom parantes.


Socialdemokraterna, 31,1 (31,1)

Vänsterpartiet, 9,6 (9,7)

Miljöpartiet, 3,0 (3,2)

Moderaterna, 20,9 (20,0)

Centerpartiet, 7,0 (7,0)

Liberalerna, 2,9 (2,8)

Kristdemokraterna, 4,4 (5,1)

Sverigedemokraterna, 19,2 (19,7)

Övriga, 1,9 (1,4)

M backar i ny SVT/Novus-mätning – S går framåt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.