Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-strategin efter turbulensen: ”Markera att vi är goda vänner”

Allianskollegerna Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor slöt upp med Ulf Kristersson på en scen i Örebro. Foto: HANNA JAKOBSON
Syftet var att visa enighet bland allianskollegerna.

När allianskollegerna slöt upp med Ulf Kristersson på en scen i Örebro för att köra stand up fanns det ett syfte: att visa enighet. 

– Med det som varit bakom oss skulle det betyda mycket för Moderaterna om de ville komma och markera att vi är goda vänner, att vi pratar mycket och träffas, säger nye M-ledaren som dock inte har någon brådska att enas i regeringsfrågan.

Men han vet var samtalen kommer att ske: 

– I min soffa. 

På torsdagen inledde Moderaterna sin arbetsstämma i Örebro – Ulf Kristerssons första som alliansledare.

Efter att dagens utskottsdiskussioner hade avslutats samlades moderata företrädare för att mingla tillsammans – ditlockade med löftet om en överraskning.

På scenen strax efter 21-tiden stod plötsligt de fyra allianspartiledarna - inbjudna av Ulf Kristersson för att köra stand up. 

– Det finns en som inte gillar att vi umgås så här mycket, det är Stefan Löfven, säger Annie Lööf. 

Jan Björklund gav Kristersson rådet att le och nicka som svar på besvärliga frågor eller kommentarer. 

–  En före detta partiledare säger åt dig hur skåpet ska stå, låt oss säga att han heter Ulf, säger Björklund och frågar Kristersson vad han då ska göra.

– Ler och nickar, säger Ulf Kristersson.

LÄS MER: Kristerssons bakslag om anonyma vittnen 

Kristersson: "Skulle betyda mycket" 

Efter föreställningen klev partiledarna ner för att möta journalister på plats. Nye moderatledaren säger att det skedde på hans initiativ.

– Jag frågade om de inte kunde komma hit för att det skulle betyda jättemycket för mig personligen. Men också med det som varit bakom oss skulle det betyda mycket för Moderaterna om de ville komma och markera att vi är goda vänner, vi pratar mycket och vi träffas, säger nye M-ledaren.

– Det har spridits en känsla av att det skulle vara hårdare tag, kanske värre än vad jag tycker att det funnits fog för, säger han.

LÄS MER: M går vidare med nationellt tiggeriförbud

"Tar vi i min soffa"

Samtidigt hänger frågan om regeringsbildningen och pressen att ena alliansen om en gemensam inställning över Ulf Kristersson. Men det blir inga sådana samtal i Örebro.  

– Det där kommer vi ta i ordnade former, inte på en scen. Det där kommer vi ta i min soffa, bokstavligt talat. På rummet, säger Kristersson och fortsätter: 

– Vårt behov är att prata igenom allt som har med gemensam politik och gemensam regeringsbildning att göra. Men det är inte så bråttom, det är ett år kvar till valet, säger han.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger om regeringsfrågan:

– Den kommer vi behöva diskutera ett tag till. Vi har ändå gett några viktiga puckar tillsammans. Vi kommer gemensamt att rösta mot Stefan Löfven, hålla ihop alliansen och inte förhandla med Sverigedemokraterna.   

Och resten då, det ni är oeniga om, när kan ni svara på det?

– Det får ni vänta ett tag till på. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!