Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: Kartlägg våldtäktsmännens ursprung

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en rad förslag vill Moderaterna ta ett krafttag om sexualbrotten. Bland annat vill de skärpa straffen för alla våldtäktsbrott – och kartlägga förövarna utifrån bland annat etnicitet. 

– Vi måste vara beredda på att kunna ta del av all information för att både få ett effektivt förebyggande arbete, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé (M).

På måndagen presenterade Moderaternas gruppledare Tobias Billström och rättspolitiska talesperson Tomas Tobé förslag på nya åtgärder mot sexualbrott. Bland föreslås straffen för alla våldtäktsbrott att skärpas. Exempelvis höjs straffminimum från två till tre år. De föreslår även att skärpa straffen på sexuellt ofredande, där minimistraffet föreslås bli fängelse i nio månader. 

– Jämför vi utvecklingen från 2007 till 2016 har vi en ökning på anmälda våldtäkter på 41 procent, medan de fall som klaras upp minskas. Det här är inte acceptabelt. När det gäller straffvärdet har det inte justerats på 50 år, säger Tomas Tobé (M). 

Moderaterna vill också göra en omfattande studie av de sexualbrott som begås – både vilka som begår brotten och vilka som utsätts. Bland annat ska den etniska bakgrunden på gärningsmännen kartläggas, enligt förslaget.

– Nu har det inte gjorts någon sådan bred kartläggning på länge och det är dags att det görs nu, säger Tobé (M). 

På vilket sätt är etnicitet viktigt i det här sammanhanget? 

– Jag tycker det är rimligt att titta på alla delar i en sådan här kartläggning. Jag tycker också att etnicitet är viktigt när man tittar på brottsoffrens. Vem är det som utsätts för sexualbrott? Vi ser ju i mycket annan brottslighet att det inte sällan till exempel är personer i utsatta områden som både får stå ut med kriminalitet och där vi har kriminalitet. 

Finns det risk att detta öppnar upp för främlingsfientliga krafter? 

– Jag tycker att alla ska vara lika inför lagen. Och vi måste vara beredda på att kunna ta del av all information för att både få ett effektivt förebyggande arbete men när det gäller våra skärpta straff gäller det alla. 

M ställer sig bakom samtyckeslag

Moderaterna ställer sig bakom en samtyckeslag, men menar att den kommer att ha en begränsad effekt. För att stärka utredningarna ska en åklagare alltid vara förundersökningsledare i sexualbrottsärenden, enligt förslaget. 

– Det som behövs är ett mycket bredare initiativ, säger Tomas Tobé. 

– Inte sällan inleds det av en polis som sedan lämnar över till åklagare. Nu vill vi ha åklagare direkt. 

– Vår förhoppning är att det kan leda till högre kvalitet. I synnerhet i början då det är viktigt att få reda på exakt vad det är som skett vid förhör med både målsägare och de misstänka. 

Högre skadestånd till utsatta

Även högre skadestånd för den som utsatts för ett sexualbrott föreslås. Moderaterna vill att en person som utsatts för våldtäkt får 100 000 kronor i kränkningsersättning som utgångspunkt. 

Under den senaste månaden har en rad vittnesmål från kvinnor som blivit utsatta av sexualbrott samlats under hashtagen #metoo. Senast bland annat från över 600 skådespelare, som bland annat utsatts i samband med arbete på våra nationalscener. 

Men Tobé säger att dessa förslag inte är en följd av detta. 

– Det här är förslag vi arbetat fram efter utifrån att vi ser en mycket oroväckande med antalet sexualbrott som går upp kraftigt och att våldtäktsanmälningar läggs på hög. Då är det rimligt att vi också agerar. 

Miljöpartiet inte särskilt imponerade av förslaget. Janine Alm, jämställdhetspolitisk talesperson, menar att Moderaterna nu med desperata medel försöker locka till sig väljare från Sverigedemokraterna, och menar att det både är anmärkningsvärt och skrämmande. 

– Moderaternas senaste utspel presenterar ett rasistiskt och potentiellt olagligt förslag som har väldigt lite med brottsprevention och effektiv lagföring att göra, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.