Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

(M) skär ner i skolorna – trots lovad satsning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé köper inte Gustav Fridolins (MP) kritik om att Moderaterna har skurit ner i skolan.
Foto: Roger Vikström

Moderaterna storsatsar på skolfrågan i valet.

Samtidigt visar en utredning som MP:s Gustav Fridolin har beställt att partiet planerar nedskärningar i gymnasieskolan. Men M slår ifrån sig kritiken.

– Gustav Fridolin skulle behöva en matematiklektion, säger Tomas Tobé (M).

I dag diskuterar M-stämman i Norrköping partiets skolpolitik - ett område där Moderaterna storsatsar inför valet nästa år.

Samtidigt menar MP:s språkrör Gustav Fridolin att M i själva verket planerar nedskärningar i gymnasieskolan med 470 miljoner per år från 2016, vilket enligt Riksdagens utredningstjänsts beräkningar motsvarar årslöner för cirka 965 lärare.

– Sedan alliansen bildade regering har 12,5 tusen pedagogiska tjänster försvunnit från skolan. I den här budgeten som man har lagt fram och som riksdagen fortfarande håller på att behandla skär man bort motsvarande nästan tusen gymnasielärare 2016.

– Samtidigt säger man att man ska satsa på skolan. Det går inte ihop, säger Gustav Fridolin.

Köper inte kritiken

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé köper inte språkrörets kritik. Enligt honom beror de minskade anslagen på ett minskat elevantal.

– Jag tror att Gustav Fridolin missar att vi har en ny gymnasieskola och att man måste anpassa anslaget efter antalet elever på skolorna. Jag tror också att han kan notera att vi för en kontinuerlig dialog med Sveriges kommuner och landsting för att landa på rätt nivå.

– Gustav Fridolin skulle nog behöva en matematiklektion, säger Tobé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.