"Jag ser inga möjligheter att kunna göra den här typen av överenskommelser med Miljöpartiet", säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT"Jag ser inga möjligheter att kunna göra den här typen av överenskommelser med Miljöpartiet", säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
"Jag ser inga möjligheter att kunna göra den här typen av överenskommelser med Miljöpartiet", säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
I eftermiddag röstar 200 ombud på Moderaternas arbetsstämma i Örebro om partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Den som tigger ska straffas med böter. Foto: KICKI NILSSON/TTI eftermiddag röstar 200 ombud på Moderaternas arbetsstämma i Örebro om partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Den som tigger ska straffas med böter. Foto: KICKI NILSSON/TT
I eftermiddag röstar 200 ombud på Moderaternas arbetsstämma i Örebro om partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Den som tigger ska straffas med böter.  Foto: KICKI NILSSON/TT
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSENFoto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
 Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill förbjuda tiggeri

Publicerad

Moderaternas partistyrelse går vidare med ett nationellt tiggeriförbud med bötesstraff.

Arbetsstämman i Örebro röstade ja till förslaget.

Inga andra allianspartier står bakom ett förbud. Därför vill M hellre enas med S.

S-ministern Åsa Regnér säger att regeringen inte har något förslag på förbud men att hon är "beredd att lägga fler förslag om det behövs".

- Jag tolkar det på politiskt språk som att man inte stänger dörren, säger Tobé om regeringens svar. 

I eftermiddag röstade 200 ombud på Moderaternas arbetsstämma i Örebro om partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Den som tigger ska straffas med böter. 

– Det är inte böter som är poängen, det är möjligheten att kunna agera för ordningsvakter och andra i samhället, säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson. 

Frågan splittrar partiet, till exempel reserverade sig Moderata ungdomsförbundet, MUF, mot förslaget. Efter en het debatt stod det klart att partistyrelsens vann.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa är besviken. 

–  Förslaget om nationellt tiggeriförbud är en stor inskränkning av äganderätten. Istället borde enskilda markägare och butiksägare ges fler verktyg för avhysning.

Svagt stöd i riksdagen

I dag är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som föreslår ett nationellt förbud. Inget av de andra allianspartierna backar backar upp M-linjen. Därför vänder sig Moderaterna över blockgränsen och mot Socialdemokraterna trots att även S sagt nej. 

I september sa ansvarig minister, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér att hon gärna diskuterar tiggerifrågan med Moderaterna och andra partiet men inte ett förbud.

Men Tobé tror att S kan ändra sig i frågan.

– Jag sträcker ut en hand till Socialdemokraterna att göra upp i den här frågan. Det vore bra för Sverige om vi kunde nå en överenskommelse.

Moderaterna vill inte ha med Miljöpartiet 

Men att Miljöpartiet ska vara med, tror han inte.

– Jag ser inga möjligheter att kunna göra den här typen av överenskommelser med Miljöpartiet. Men man ska inte utesluta någonting. Miljöpartiet står i dag bakom att förbjuda organiserande av tiggeri. Det var nog få som trodde att det skulle ske, säger han.

Åsa Regnér, S, säger i en skriftlig kommentar: 

"Det finns i dag inget förslag från regeringen om tiggeriförbud. Regeringen har tagit en mängd initiativ till lagstiftning och andra åtgärder med syfte att tiggeriet ska upphöra, liksom utsattheten. Mitt parti, Socialdemokraterna har även tagit beslut om att se över ordningslagen. Jag är angelägen om att åtgärderna ska få effekt och är beredd att lägga fler förslag om det behövs."

När Tobé kommenterar frågan efter omröstningen säger han att han noterat kommentaren från regeringen. Han säger att han tidigare samtalat med Regnér om de här frågorna och tror att det finns utrymme om att enas med S om ett förbud. 

– Jag tolkar det på politiskt språk som att man inte stänger dörren, säger Tobé om regeringens svar.

Tobé får frågan om han tror att det är lättare att komma överens med S än med allianspartierna.

– Samtliga allianspartier ligger inte där vi ligger nu. Men det återstår att se, säger han. 

Kristersson vill enas med S även om migration

Nye M-ledaren Ulf Kristersson sa under onsdagens partiledardebatt i riksdagen att han gärna vill se en bred överenskommelse mellan alliansen och S i migrationsfrågan.

M-förslag stämman ska besluta om

MEDBORGARSKAP

Krav på språk- och samhällskunskapstest för medborgarskap.

Kravet på hemvist i Sverige förlängs med två år.

Integrationsbonus – de som försörjer sig själva ska få bli medborgare tidigare.

Medborgarskap ska kunna återkallas vid oriktiga uppgifter eller mutor.

Medborgarskap ska få återkallas vid terrorbrott om personen har dubbelt medborgarskap.

MIGRATION

Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel.

Uppehållstillstånd ska permanentas om den invandrade har egen försörjning.

Försörjningskrav för anhöriginvandring ska skärpas och bygga på jobbinkomster.

Direktavvisning av asylsökande till annat säkert land ska kunna ske i krislägen.

Asylsökande ska vara tvungna att bo på Migrationsverkets asylboenden.

Lagkrav på att asylsökande ska bidra till att klarlägga sin identitet.

Preskriptionstiden för avslag på asylansökan ska förlängas från fyra till tio år.

Fler inre utlänningskontroller och oftare förvarstagande av personer som ska utvisas.

Skärpta straff för olovlig vistelse i landet.

Förbud för kommuner att ge långvarig hjälp till illegala invandrare.

EU ska på sikt bara ta emot kvotflyktingar. Asylansökan ska göras utanför EU.

LAG OCH ORDNING

Inför ett nationellt förbud mot tiggeri.

Utred möjlighet till anonyma vittnen.

Polis ska få utfärda zonförbud, förbud att vistas på viss plats en viss tid, för personer som uppvisat särskilt otrygghetsskapande beteende.

Kommunala ordningsvakter ska få verka i hela kommunen och ha stärkta befogenheter.

Polisen ska få bedriva kameraövervakning utan tillstånd på brottsutsatta platser.

Storsatsning på kameraövervakning i utsatta bostadsområden.

10 000 fler polisanställda till 2025.

Dubbla straff för gängbrottslingar vid vissa brott.

Skärpta straff för dem som döms för flera brott samtidigt.

Skärpta straff för bostadsinbrott och grovt sexuellt ofredande.

Ta bort straffrabatten för 18–21 åringar.

Inrätta särskilda ungdomsdomstolar.

Dömda ska efter avtjänat straff kunna förbjudas att vistas på vissa områden.

Källa: Moderaterna och TT. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag