M, SD, KD och L i första gemensamma utspelet

LIVE-TV: Uppsnack inför partiledardebatten i Expressen TV
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: DUYGU GETIREN MADEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s Ebba Busch.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN

För första gången lägger Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gemensamma förslag i riksdagen. På DN Debatt skriver de fyra partierna att de söker stöd för 20 åtgärder mot brottsligheten. 

De rättspolitiska talespersonerna Johan Forssell (M), Adam Marttinen (SD), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L) skriver på DN Debatt att regeringen misslyckats med att vända brottsutvecklingen i Sverige. 

Enligt partierna har regeringen misslyckats både med att stoppa de kriminella gängen och med det förebyggande arbetet. 


”Våra fyra partier är inte överens om allt, men vi är redo att samla stöd för en mer kraftfull politik. Det handlar om att skärpa straffen för gängkriminella, att ge brottsbekämpande myndigheter bättre verktyg och införa effektivare åtgärder för att förebygga att fler unga dras in i kriminalitet” skriver de rättspolitiska talespersonerna. 

20 gemensamma förslag 

De 20 förslagen rör bland annat kraftigt skärpta straff för gängkriminella, att fler gängkriminella utvisas, införandet av visitationszoner och införandet av möjlighet till proaktiv hemlig avlyssning och dataavläsning mot gängkriminella. 

Vidare skriver de att de vill att Sverige ska ha ett system för anonyma vittnen och att möjligheten att kriminalisera medlemskap i kriminella gäng ska utredas. 


Under söndagskvällen kommer partiledarna mötas i SVT Agendas partiledardebatt och ämnet kriminalitet kommer att inledas med en ”duell” mellan Kristdemokraternas Ebba Busch och Centerpartiets Annie Lööf. 

Damberg: ”Vi bär definitivt ett ansvar”

Inrikesministern om den senaste tidens våldsdåd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.