Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-riksdagsledamot anklagas för olämpligt sexuellt beteende

M-riksdagsledamot anklagas för olämpligt sexuellt beteende.
Uppgifterna kommer samtidigt som Moderaterna håller en intern partikonferens på Nova Park i Knivsta strax utanför Uppsala.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har startat en intern utredning efter Expressens avslöjande om att en riksdagsledamot anklagas för olämpligt sexuellt beteende. 

Riksdagsledamoten uppges ha uppmanat en flicka under 18 år, som tillhör Muf, att skicka bilder av sexuell karaktär.

Nu kommenterar partiledaren Ulf Kristersson för första gången händelsen:

– Vi tar alla sådana uppgifter på väldigt stort allvar, säger han. 

Anklagelsen presenterades för partiledningen på onsdagen tidigare i veckan. Kontakterna mellan riksdagsmannen och flickan ska ha skett via flera digitala plattformar, enligt Expressens uppgifter. Flickan är över 15 år, men under 18, och tillhör Moderata ungdomsförbundet (Muf). Riksdagsledamoten ska enligt Expressens uppgifter ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär.

Uppgifterna kom samtidigt som Moderaterna höll en intern partikonferens på Nova Park i Knivsta strax utanför Uppsala. Där var det locket på gällande riksdagsledamoten.

Utreder ledamoten

Partisekreterare Gunnar Strömmer och Elisabeth Svantesson, vice partiordförande, gjorde sig under torsdagen oanträffbara på konferensen. Övriga partiledningen, däribland M-ledaren Ulf Kristersson, känner till anklagelsen.

På söndagen höll Kristersson sitt sommartal och kommenterade i samband med det uppgifterna för första gången.

– Vi tar alla sådana uppgifter på väldigt stort allvar. Det pågår en utredning just nu, vi tar den på allvar och när den är klar kommer vi att återkomma, säger han.

Han vill inte kommentera vilken insyn han själv har i arbetet.

– Jag vet ju vad anklagelserna är, mer än så har jag inte, säger han.

Enligt uppgifter till SVT så rör det sig inte bara om en kvinna, utan flera, och samtliga är minderåriga och tillhör Moderata ungdomsförbundet. SVT har sedan uppdaterat med att den interna utredningen dock bara handlar om ett fall av sexuellt olämpligt beteende, något som partiets presschef Niklas Gillström även säger till Expressen.

Tidigare i veckan ställde Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, upp på en intervju.

Då berättade han att partiet startat en utredning efter Expressens avslöjande:

– Nu har vi just tagit del av det som förts fram. Och vi tar detta på allvar. Och då försöker vi reda ut vad som har hänt.

Hur går ni tillväga?

– Jag går inte in närmare på det. Men det finns rutiner för hur vi hanterar sådana här frågor, och det kommer vi göra även den här gången. 

Vad händer med riksdagsledamoten under den här perioden?

– Som sagt var nu har vi precis fått uppgifter som vi ska titta närmare på. Och jag föregriper inte den processen.

Så riksdagsledamoten kan jobba vidare precis som tidigare?

– Som sagt, vi hanterar det här inom ramen för vår process. 

Men så man förstår, vad kommer hända?

– Egentligen är det inte så konstigt. När vi tar del av uppgifter av det här slaget så tar vi de på allvar och så försöker vi reda ut vad som har hänt och det kommer vi göra i det här fallet också. 

Riksdagsledamoten förnekar 

Hur fick ni veta detta?

– Det tänker jag inte gå in på. Men vi har tagit del av uppgifterna i närtid och nu ska vi reda ut vad som har hänt.

Riksdagsledamoten själv, vad är hans syn?

– Jag har ingen anledning att gå in på det. Utan nu ska vi hantera de här uppgifterna, och så får vi återkomma när vi vet mer. 

Expressen har sökt den nu aktuella riksdagsledamoten. Till Aftonbladet säger han att han inte känner till anklagelsen.

– Det är ingenting jag någonsin har hört talas om, säger han till tidningen.

Han dementerade också att han ska ha haft ett möte med Gunnar Strömmer.

– Jag har inte haft något möte. Vad skulle det handlat om?

Starka reaktioner inom partiet

Anklagelserna mot den moderata riksdagsledamoten har också väckt starka reaktioner internt i partiet. 

Flera beskriver både oro och irritation över det som framkommit.

– Vi är många som tycker det här är väldigt jobbigt. Att någon av oss beter sig så här, säger en centralt placerad källa.

Det finns också de internt som anser att partiledningen varit väl försiktiga mot den utpekade riksdagsledamoten, även om man förstår att partiet behöver kartlägga vad som hänt.

Andra, som backar upp den utpekade, tvivlar på att uppgifterna stämmer och menar att det inte är någon tillfällighet att anklagelserna kommer nu när det är nomineringar och stundande provval till riksdagslistan på flera håll. 

Att samtliga riksdagsledamöter – inklusive den utpekade – var samlade på en kursgård för de riksdagsgruppsinternat partiet haft under torsdagen och på fredagsförmiddagen, gjorde situationen väldigt speciell för de inblandade. 

– Många blev chockade när de började gå upp för oss vad det handlade om, säger en källa till Expressen. 

Partiledningen, som kände till anklagelserna redan innan riksdagsgruppen samlades på torsdagen, gick inte heller ut med någon information till övriga riksdagsledamöter mer än att ingen skulle prata med journalister om det fick frågor.

– De sa inget, men alla vet ju vem det är, säger en tung företrädare i partiet.

För partiledningen är det också minst sagt dålig tajming att nu tvingas hantera detta. Moderatledaren Ulf Kristersson ska hålla sitt stora sensommartal nu på söndag, nästan exakt ett år före valet.

– Det skulle bli startskottet för valåret, men nu handlar i stället allt om det här. Det är klart att det inte är bra, säger en källa till Expressen.


M-topp avgick i somras

I slutet av augusti avgick M-politikern Torbjörn Tegnhammar från sitt uppdrag som oppositionsråd i Malmö, efter att ha anklagats för olämpligt beteende mot flera kvinnor, som avslöjades av Expressens sydsvenska edition Kvällsposten.

Först tog Tegnhammar timeout, innan han meddelade att han avgick. Senare meddelades att polisutredningen efter anmälningarna mot honom lagts ner.

”Jag har inte begått något brott, men betett mig på ett sätt som jag inser är opassande. För det är jag uppriktigt ledsen. Det kommer inte hända igen”, skrev Tegnhammar själv på Facebook.

”Samtidigt är kraven på mig som förtroendevald förstås högre än så. Politik handlar om förtroende och ni har rätt att förvänta er mer av mig.”

På en fråga om det finns en osund kultur inom Moderaterna svarar Gunnar Strömmer så här:

– Min erfarenhet är att Moderaterna inte är olik andra organisationer eller arbetsplatser. Jag tycker att vi alltid tar sådant här på allvar.

Kristerssons känga till Löfven om gängvåldet: ”Ynkligt”

Se Helena Gisséns intervju med M-ledaren Ulf Kristersson från Expressens serie ”Fem dagar om framtiden”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.