Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: Regeringen duckar för återkallat medborgarskap

”Regeringen ligger många steg efter”, säger Gunnar Strömmer
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Moderaterna är kritiska till att utredaren hindras från att ge förslag på hur svenskt medborgarskap ska kunna dras tillbaka, till exempel för IS-terrorister.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Nu utreds hur godkända kunskaper i svenska och samhällskunskap ska bli krav för att bli svensk medborgare.

Moderaterna är kritiska till att utredaren hindras från att ge förslag på hur svenskt medborgarskap ska kunna dras tillbaka, till exempel för IS-terrorister.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att tillsätta en utredning för att skärpa kraven på den som vill bli svensk medborgare. Gott så, tycker Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, men han kritiserar att regeringen uttryckligen har skrivit in i utredningsdirektiven att inga grundlagsändringar får föreslås. Därigenom stoppas förslag som skulle göra det möjligt att dra tillbaka medborgarskapet för personer som har dubbla medborgarskap. Det kräver nämligen att grundlagen ändras.

– Genom den formuleringen utesluter regeringen den kanske mest akuta medborgarskapsfrågan, nämligen att Sverige saknar möjlighet att återkalla medborgarskap, exempelvis för personer som har stridit för IS och har begått terrorbrott, säger Strömmer.

Sverige sticker ut

Han pekar på att andra nordiska länder har den möjligheten, liksom flera andra europeiska länder. Det är snarare Sverige som sticker ut, menar han.

– Regeringen ligger många steg efter. Den stora principiella frågan, nämligen att Sverige är värnlöst mot människor som missbrukar det svenska medborgarskapet, den frågan väljer regeringen uttryckligen att hindra utredaren att titta på, säger Strömmer.

I dagsläget är det M och SD som driver frågan om att kunna återkalla medborgarskap.

Det som däremot ingår i utredningens uppdrag är att senast den 15 oktober nästa år lägga förslag på hur prov i svenska och samhällskunskap ska utformas och bedömas för att avgöra om någon kan bli svensk medborgare.

Språk är inkörsporten

”Språk är ingången till jobb och etablering i samhället. Goda möjligheter till språkundervisning och utbildning är en förutsättning för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och samhället i stort. Samtidigt är det viktigt att kraven utformas rättvist, rättssäkert och ändamålsenligt”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en kommentar.

Utredaren ska också titta på andra frågor som rör medborgarskap, bland annat möjligheten för föräldrar att ansöka om att barns medborgarskap dras tillbaka. För att skydda barn mot hedersrelaterat förtryck kan den möjligheten behöva begränsas, anser de fyra partierna.

Utredningen ska även se över om det går att försvåra för vissa grovt kriminellt belastade unga att bli svenska medborgare, samt titta på regelverket för statslösa barn som föds i Sverige.

Den 1 maj 2021 ska utredningen lämna sitt slutbetänkande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.