Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-raset fortsätter – får 15 procent

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.Foto: MAJA SUSLIN/TT
Jimmie Åkessons SD får 19 procent i mätningen.Foto: EXPRESSEN
Centerpartiets Annie Lööf.Foto: MAJA SUSLIN/TT

Moderaternas ras fortsätter neråt och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren, visar DN och Ipsos majmätning. 

M får 15 procent mot Sverigedemokraternas 19 procent.

- Det är bra att alliansen är större än de rödgröna men det är en för låg nivå för M, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.  

 

Nu sjunker stödet för Moderaterna ytterligare. Partiet får 15 procent i DN/Ipsos majmätning, skriver Dagens Nyheter. Sverigedemokraterna är i mätningen Sveriges andra största parti med 19 procent.

Moderaterna hamnar nu nästan i samma nivå som Centerpartiet. Bara en gång tidigare sedan DN/Ipsos-mätningarnas början 1979 har partiet fått så låga nivåer - i oktober 2002, direkt efter Bo Lundgrens katastrofval.

Redan när partiet i Expressens/Demoskops marsmätning sjönk till 16,6 procent sa flera M-företrädare att partiledningen skulle ligga illa till om siffran stannade runt 16-17 procent till sommaren.

Alliansen större än rödgröna

Kristdemokraterna klarar sig över riksdagsspärren för andra gången i rad medan Miljöpartiets krissiffror fortsätter med 3 procent - som sätter MP på samma nivå som Feministiskt initiativ. Socialdemokraterna tappar från 29 procent till 26 procent och allianspartierna skulle i dag vara större än de rödgröna med en skillnad på 2 procentenheter.

Moderaterna har enligt DN och Ipsos tappat tio procentenheter i stöd - från 25 procent i maj förra året.

Tobé: "För låg nivå"

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger i en kommentar:

- Det är bra att alliansen är större än de rödgröna men det är en för låg nivå för M. Vi behöver bättre visa att Moderaterna och Anna Kinberg Batra är den bästa garanten för en ny politik och en ny regering. Moderaterna vill vända utanförskap och otrygghet med framtidstro. Arbetslinjen måste utvecklas, inte avvecklas. Kriminalitet ska mötas med fler poliser och hårdare straff. Jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda måste minska och vi behöver skapa 500 000 nya jobb.

 

DN/Ipsos majmätning

Moderaterna: 15 procent

Liberalerna: 7 procent

Centerpartiet: 13 procent

Kristdemokraterna: 4 procent

Socialdemokraterna: 26 procent

Vänsterpartiet: 9 procent

Miljöpartiet: 3 procent

Sverigedemokraterna: 19 procent

 

Så har undersökningen gått till:

1 612 röstberättigade har fått frågan: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på? Urvalet har skett slumpmässigt via telefon och en slumpmässigt rekryterad webbpanel.