Tomas Tobé, partisekreterare, M. Foto: Anna-Karin NilssonTomas Tobé, partisekreterare, M. Foto: Anna-Karin Nilsson
Tomas Tobé, partisekreterare, M. Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Anna SvanbergStatsminister Stefan Löfven. Foto: Anna Svanberg
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Anna Svanberg

M rasar mot Löfvens invandraruttalande

Publicerad

Moderaterna rasar mot statsminister Stefan Löfvens uttalande om lågkvalificerade invandrare – och anklagar honom för att driva strutspolitik.

– Han verkar på riktigt inte förstå vilken stor utmaning vi står inför, dundrar Tomas Tobé, partisekreterare, M.

Bakgrunden är en intervju i torsdagens DN där statsminister Stefan Löfven, S, på en fråga om lågkvalificerade invandrare under den pågående flyktingkrisen, säger:

– Det är ungefär 30 000 personer som ingår i etableringsuppdraget tre år framåt som är över 39 år och inte har gymnasial utbildning. Det är inte en halv miljon. Det är viktigt att se det för annars får vi en helt felaktig bild av vad uppdraget innebär.

Detta har fått Tomas Tobé, partisekreterare, M, att rasa. Han menar att Löfven använder felaktig statistik för att förminska problemet.

– Har han glömt alla som är under 39 år. Han verkar också missa att det finns 140 000 som just nu väntar på besked på asylboenden och där hälften har grundskolenivå, säger han och fortsätter:

– Utöver detta har vi redan en utmaning i dag då det tar i genomsnitt åtta år att komma in på arbetsmarknaden.

"Vinklar statistik"

Situationen skulle enligt M vara betydligt värre än vad statsministern ger sken av.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt att han nu försöker vinkla statistik för at försöka påvisa att Sverige inte står inför en så stor integrationsutmaning, säger Tomas Tobé, som menar att skapandet av enkla jobb i större utsträckning skulle hjälpa fler in i arbete.

Men Stefan Löfven betonar i samma DN-intervju att flyktingar inte är en homogen grupp, utan att de har olika kompetenser.

– Vi har några som har en högskoleutbildning, vi har läkare, vi har ingenjörer, vi har sjuksköterskor. Så har vi några som har en gymnasial utbildning och sedan har vi några som har låg utbildning. Det gäller att inte se det här som en homogen grupp som alla behöver samma sak.

Gigantisk utmaning

Därför, menar Stefan Löfven, skulle satsningen på att skapa fler enkla jobb bara hjälpa ett mindre antal flyktingar.

– Det är klart att det behövs en del enkla jobb för dem som har blivit lite till åren och har en väldigt låg utbildning. Då ska vi se till att ordna det. Men det är inte det stora antal, säger Stefan Löfven.

Men Tomas Tobé står på sig:

– Detta kommer att vara en gigantisk utmaning för Sverige, och att Stefan Löfven då försöker hävda att vi bara behöver skapa enkla jobb till 30 000, det är alltså helt felaktigt, dundrar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag