Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-profilen rådgivare i omskriven vapenaffär

Kent Persson har varit rådgivare åt amerikanska vapenjätten Raytheon, skriver Dagens industri. Foto: SARA STRANDLUND
Den amerikanska vapenjätten är nu nära en första order på luftvärnssystemet Patriot från Sverige på runt 12 miljarder kronor. Foto: Shutterstock

Kostnaden för köpet av luftvärnssystemet Patriot beräknas vara 12 miljarder kronor. 

Moderaterna stöder regeringen och vill att köpet slutförs före valet. 

Nu avslöjar Dagens industri att moderatprofilen Kent Persson har varit rådgivare åt amerikanska vapenjätten Raytheons i deras strategi för att vinna kontraktet.

Tävlingen om vem som skulle vinna upphandlingen av svenskt luftvärn började 2015, skriver Dagens industri, Di.  

Kent Persson var mellan 2012 och 2015 partisekreterare för Moderaterna. Han har senare rekryterats av PR-firman Burson-Marsteller. Ett av hans uppdrag blev att hjälpa amerikanska vapenföretaget Raytheon med Patriot-affären, skriver Di. 

– Vi har hjälpt dem med analys av Sverige, av det politiska systemet, säger Kent Persson till tidningen. 

Han bekräftar för tidningen att han hjälp Raytheon, som med hjälp av Moderaterna nu är nära en första Patriotorder från Sverige på runt 12 miljarder kronor. 

– Jag har bidragit med analyser av det som jag kan, alltså det vill säga hur det politiska systemet arbetar, men det är det som jag har gjort. 

Alliansen splittrad i Patriot-frågan

Han säger också till tidningen att han inte tagit upp frågan med sina partivänner och att han bara har hjälpt till med analysarbete. Men enligt källor till Di stämmer inte det. Tidningen har talat med en källa som berättar om ett möte som Kent Persson haft med Raytheons i Stockholm 2017. 

 

LÄS MER: L backar – drar tillbaka stödet för Patriotaffären 

 

Socialdemokraternas linje är att slutföra köpet före valet, men partierna i alliansen drar åt olika håll.  I förra veckan meddelade Liberalerna att de drar tillbaka sitt stöd för affären.  KD har villkorat sitt stöd för affären och Centern varnat regeringen för att slutföra köpet på egen hand, skriver Di.