Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-kravet: Utvisa fler utländska brottslingar

Tomas Tobé.Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Gunnar Strömmer.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar förslag för ökad trygghet. 

Bland annat rör förslagen åtgärder mot utländska stöldligor. 

– Polisen beskriver en utveckling där de eskalerar, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Samtidigt vill M utvisa fler utländska medborgare som begår brott. 

I dag krävs minst ett års fängelse, men M vill dra gränsen vid sex månader. 

Moderaterna kallade till pressträff på måndagsmorgonen för att presentera en rad förslag på området trygghet. 

Just ordet trygghet går igen hos flera av partierna inför valet 2018 – senast i helgen presenterade allianskollegan Centerpartiet sin valplattform där en av fokusrubrikerna lydde just: Trygghet i hela landet – med fokus på rättsväsende och sjukvård. 

Men framför allt har fokus legat på trygghet kopplat till brottslighet och framför allt gängkriminalitet.

Åtgärder mot utländska stöldligor

Ett av förslagen från Moderaterna är ett åtgärdsprogram mot utländska stöldligor. 

– Polisen beskriver en utveckling där det eskalerar. Det handlar om hälften av alla bostadsinbrott som begås av utländska stöldligor, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Han säger att det enligt polisen ofta handlar om större nätverk på 300-400 personer.

Moderaterna vill nu ge ett tydligare uppdrag till Tullverket, Kriminalvården och polisen, till exempel ge tullen en befogenhet att kvarhålla personer med stöldgods, något som dock skulle kräva mer personal. 

Moderaterna vill att fler personer som dömts för brott i Sverige avtjänar sina straff i hemlandet i stället för i Sverige då ett fängelseår kostar i genomsnitt 1,2 miljoner kronor per person. 

I dag avtjänar drygt 10 000 personer med utländskt medborgarskap ett straff om minst sex månaders fängelse i Sverige. Av dessa är 448 EU-medborgare, skriver TT.

M vill se enklare utvisning av brottslingar

Partiet vill också förbättra brottssamordningen och att polisen ska samarbeta med ligornas hemländer. 

– Det finns oklarheter i den här brottssamordningen, till exempel när det gäller utländska stöldligor som rör sig mellan områden. Det är viktigt att kunna samla arbetet.

En del handlar om utvisning av utländska medborgare som begår brott i Sverige. I dag krävs minst ett års fängelse, men partiet tycker att det räcker med sex månader. M vill också att det ska bli enklare att utvisa EU-medborgare. 

– Vid ett straffvärde från 6-12 månader menar vi att man bör tillämpa utvisning, oavsett om det finns en återfallsrisk eller inte, säger Tobé.

En tredjedel oroade för brottsligheten 

Siffror från Nationella trygghetsundersökningen från Brå som presenterades i januari visar att förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter sen förra året. 

Undersökningen visade också att en tredjedel av befolkningen, 29 procent oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.