Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politikern vill förbjuda gatutiggeri

Nu uppmanar riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) alla andra polisdistrikt runtom i Sverige att göra som i Gävleborg.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Hon vill förbjuda gatutiggeri.

Nu uppmanar riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) alla andra polisdistrikt runtom i Sverige att göra som i Gävleborg: Spana och kartlägga de lokala tiggarna.

– Jag hoppas verkligen att det här ger ringar på vattnet, säger hon.

Så sent som i somras skrev den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson från Göteborg en artikel på DN debatt om tiggeriet.

I texten uppmanar hon att "ett förbud skulle minska risken att fattigdomen permanentas."

På måndagen fick Cecilia Magnusson kännedom om Hela Hälsingland avslöjande att Gävleborgspolisens kartlagt och spanat mot ett läger för EU-migranter under tre veckors tid. Polisens slutsats är att det lokala tiggeriet är organiserat och omsätter upp till tio miljoner kronor på ett år.

Cecilia Magnusson är inte förvånad, säger hon till Expressen:

– Vi fick en föraning om detta i "Kalla faktas" senaste program som indikerade att det här var organiserat. Jag har ju sett det i rapporter från Brottsförebyggande rådet och polisen, men man har ju aldrig kunnat utreda och komma till åtal. Det hoppas jag att man göra den här gången, och att man får en prejudicerande dom. Det blir mycket enklare för andra polisdistrikt i Sverige.

I slutet av april hyllade Cecilia Magnusson partikollegerna Beatrice Ask och Tomas Tobé som i en artikel på DN Debatt då skrev att de vill lagstifta bort det organiserade tiggeriet.

I ett sms till Beatrice Ask, skrev Cecilia Magnusson: "Jättebra i P1 morgon. Jag är stolt."

Nu är Cecilia Magnusson inne på linjen att alla polisdistrikt i Sverige ska göra som Gävleborgspolisen, det vill säga kartlägga och spana mot lokala tiggare:

– Jag hoppas verkligen att det här ger ringar på vattnet och hjälpa de här stackars människorna som är utsatta.

– Jag tror att man på väldigt många orter runtom i landet ser detta, men inte kunnat leda det i bevis. Det är ju frustrerande för de poliser som finns på gator och torg. De ser att det förekommer, att det finns tecken – men de kan inte lagföra dem.

Så du vill ha en liknande kontroll över hela Sverige?

– Ja, vi måste få vetskap om hur det ser ut. Vi måste dessutom få pröva den svenska lagstiftningen och se om den duger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.