Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politikern skrev sig hos sin mamma – fick ut 158 000 i ersättning

Den moderata politikern Erik Bengtzboe.
Foto: FREDRIK VENNERLUND

Den moderata politikern Erik Bengtzboe har varit skriven hos sin mamma, och samtidigt plockat ut 158 000 kronor i ersättning, det avslöjar Aftonbladet. 

– Det blev fel och det vill jag korrigera och det erkänner jag att det var fel, säger han.

Erik Bengtzboe, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet och riksdagsledamot, bor största delen av tiden tillsammans med sin fru och barn i en bostadsrätt i södra Stockholm, skriver Aftonbladet. 

På adressen är dock bara frun och barn skrivna. Erik Bengtzboe är i stället, sedan 2013, skriven hos sin mamma, i en villa i Nyköping. 

På grund av att hans adress är i Nyköping har Bengtzboe kunnat få ersättning för halva månadsavgiften för det som på pappret räknas som en övernattningslägenhet. Ersättningarna ska uppgå till över 94 000 kronor. Dessutom har han kunnat plocka ut Stockholmstraktamente på över 63 000 kronor.

”Jag ber om ursäkt”

Till Aftonbladet har Bengtzboe uppgett att folkbokföringen var ett misstag, och att han i själva verket bor i ett annat hus i Nyköping. 

– Jag minns inte exakt när vi köpte det, men det har vi haft, under hela mandatperioden, säger han till tidningen.

Han uppgav då att han tillsammans med sin mamma ägde huset, men det visar sig vara felaktigt och då ändrar sig Bengtzboe. 

– Jag menade inte att säga att jag var delägare. Jag ber om ursäkt om det har framkommit någon otydlig information.

På sin Facebooksida skriver Erik Bengtzboe på tisdagen:

”Jag jobbar hårt och försöker alltid göra rätt för mig men är absolut inte felfri. Inför det är jag ödmjuk. Men att påstå att jag inte bor i Sörmland är faktiskt helt fel.

Mitt misstag är att jag 2017 glömde skriva mig på rätt adress i Sörmland. Det har inte påverkat storleken på varken reseersättning eller ersättning för boende i Stockholm.”

Erkänner fel och slarv

Huset är ett mindre fritidshus utanför Nyköping som ägs av mamman, där han ska få bo gratis. Där folkbokförde sig Bengtzboe nyligen, trots att han först uppgett att han bott där i fem år. En ny brevlåda ska också ha satts upp. 

– Det blev fel och det vill jag korrigera och det erkänner jag att det var fel. Det var 2017 som jag flyttade in i huset, säger han till tidningen.

Till en miljöinspektör ska dock mamman ha angett att de endast använder fritidshuset några veckor på sommaren.

Erik Bengtzboe menar vidare att han varit felaktigt folkbokförd, slarvig och haft dålig koll på boendesituationen. 

Carina Larsson, pressekreterare vid Riksdagsförvaltningen, säger till TT att Bengtzboe i begäran specificerat vilka justeringar han vill göra.

– Det vi gör nu är att lägga in de här önskade justeringarna i det reseräkningssystem som vi använder oss av. Det kommer att resultera i ett belopp som kommer att dras av i maj på ledamotens arvode, enligt önskemål från ledamoten själv, säger hon till nyhetsbyrån. 

Expressen har sökt partiet för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.