Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-politiker: Unga har för stort inflytande

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson menar att unga har för stort inflytande i Moderaterna Foto: Micke Ölander
M-politikern Delmon Haffo kallade i går socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i direktsänd webb-tv. Foto: Jonna Thomasson

Det moderata angreppet på S-ministern Annika Strandhäll fortsätter att ge efterverkningar.

Nu hävdar riksdagsledamoten Finn Bengtsson, M, att unga politiker fått för stort inflytande – och att det är orsaken till det hårdare tonläget.

"Vi ska jobba till 75, sa Reinfeldt. Men vi ska inte ha något att säga till om efter 50. Det medför politiker som kallar ministrar för horor." skriver han på Twitter.

Men han får direkt mothugg av partikollegan Beatrice Ask, M:

– Det har inget med ålder att göra. Det är dumheter.

När M-politikern Delmon Haffo i går kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i direktsänd webb-tv orsakade det stark kritik från hela det politiska etablissemanget.

Samtidigt har det allt hårdare tonläget i den politiska debatten ifrågasatts och även ett inlägg på Facebook av Moderaternas kommunikations- och analyschef Per Nilsson – där han skrev "When they go low, we kick them in the balls" (När de sänker sig, ger vi dem en pungspark) – har kritiserats.

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson anser att det grövre språk som syns allt oftare i debatten är en följd av att man ger yngre politiker för stort inflytande och menar att Moderaterna lider av "en ungdomsförälskelse".

 

 

Han är mycket kritisk till partikollegans uttalande:

– Det är helt okej om man är politisk sekreterare som ung, men det här är vice ordförande i Salems kommun och en uppburen ledare för partiet som uppenbarligen saknar allt vett och förstånd, säger han.

Och fortsätter:

– Man kan tänka sig hur den individen fungerar när det gäller skarp politik. Har man inte omdöme i det ena fallet lär man inte ha det i det andra heller.

 

LÄS MER: Delmon Haffo kallade Strandhäll för "hora"

 

Själv kom Finn Bengtsson in i politiken som femtio plus.

– Vi har en allmän åldersdiskriminering i Sverige som blir extremt tydlig i politiken. Efter 40 gör man sig inte besvär.

Bengtsson: Omoget

Partiet måste lyssna på kritiken inifrån, menar Bengtsson, som är en av de mest högljudda kritiker mot partiledningen. Han har till exempel tidigare pressat M-ledaren Anna Kinberg Batra att hoppa av decemberöverenskommelsen.

Om Per Nilssons uttalande om ”when they go low, we kick them in the balls” säger han:

– Hans uttalande är ungefär lika allvarligt. Det är lika omoget.

Partikollegan och rättspolitiske talespersonen Beatrice Ask, M, blev chockad över Haffos uttalande.

– Jag blev chockad, förtvivlad och ledsen. Att folk har dåligt omdöme har man varit med om förr men det där var ju alldeles förfärligt. Det är inte en attityd jag känner igen inom Moderaterna.

Men hon håller inte med om att det handlar om ålder.

– Man kan ha dåligt omdöme fast man är vuxen. Den slutsatsen kan man inte dra att det är för många unga. Vi behöver engagerade unga, säger Ask.

En M-källa som Expressen pratat med har aldrig tidigare hört den typen av språkbruk som Haffo gav uttryck för inom partiet. Internt beskrivs stämningen just nu som bedrövad.

 

LÄS MER: Flera skrattade åt "hora" – får stanna

 

Statsminister Stefan Löfven antydde att händelsen kan tyda på en kultur inom Moderaterna. Finn Bengtsson varnar Löfven för att kasta sten i glashus.

– Det ska han passa sig väldigt noga för. Alla vi som varit på fackföreningsklubbar har hört snack som verkligen är ”locker room-talk”, (omklädningsrumssnack, reds anm). Om Löfven tror att det inte finns en enda socialdemokrat som yttrat något liknande, då binder han ris åt egen rygg.

Beatrice Ask kommenterar Löfvens resonemang med ett ord:

- Trams. Det är ingen kultur inom Moderaterna. Det finns ingen kollektiv skuld i att någon uttrycker sig på det här sättet.

Ask anser att M-ledningen agerat korrekt efter avslöjandet men Bengtsson lägger ansvaret på M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Hon bär ett jätteansvar för detta. Hon borde se över partikulturen, inte den som Löfven antyder, utan den tysthetskultur som rådet. Man får inte lov att yttra internkritik utan att anses som illojal, säger han och tror det kommer att visa sig i valet 2018:

– Den organisation som bara skapar ja-sägare kommer på sikt inte ha en god överlevnadschans.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!