Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-politiker: Stoppa bilder på slöjor i kommunens reklam

– Det blir som att kommunen normaliserar slöjan, som att slöja på flickor är okej, säger Sophia Jarl, moderat oppositionsråd i Norrköping.
Rådhuset i Norrköping. Foto: TT NYHETSBYRÅN

M-politiker i Norrköping vill inte att bilder på flickor med slöjor ska finnas med i kommunens informationsmaterial. 

– Det blir som att kommunen normaliserar slöjan, som att slöja på flickor är okej, säger Sophia Jarl, moderat oppositionsråd i Norrköping. 

Utspelet får hård kritik av kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S): 

– För mig är det helt absurt, säger han.

Bilder på flickor och kvinnor i slöja hör inte hemma i Norrköping kommuns informationsmaterial. 

Det tycker det moderata oppositionsrådet Sophia Jarl och partikollegan Sylvia Nilsson, som i en interpellation till ansvarigt kommunalråd reser frågan om det är moraliskt och etiskt korrekt att visa slöjan på bild, vilket bland annat Norrköpings Tidningar har rapporterat om. 

Framför allt är det bilder på unga flickor i slöja som de har i åtanke. 

Sophia Jarl anser att slöjan är en symbol för förtryck, och tycker att det bli motsägelsefullt som kommun att dels arbeta mot hedersproblematik och samtidigt visa bilder på flickor och kvinnor i slöja. 

– Vi anser att slöjan är en symbol för förtryck. Då blir det väldigt motsägelsefullt att arbeta mot hedersproblematik i vårt samhälle och samtidigt kommunicera en normalisering av slöjan på unga flickor, säger Sophia Jarl. 

– Det blir som att man normaliserar att slöja på flickor är okej, fortsätter hon.

Hård kritik 

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, är starkt kritisk mot utspelet. 

– För mig är det helt absurt. Vi vill ju visa våra medarbetare och våra medborgare, och varför skulle man retuschera bort några därför att dem inte passar in?, säger han. 

Lars Stjernqvist tycker att det finns en problematik kring slöjan, men menar att om man ska försvara öppenhet och tolerans kan man inte ”censurera människor klär sig på ett sätt som är fullständigt lagligt”. 

– Sedan vill jag inte sätta likhetstecken mellan hedersförtryck och slöja. 

Lars Stjernkvist tycker att man kan diskutera slöjan, men ä r kritisk till utspelet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men Sophia Jarl säger att slöjan står för ett tusenårigt förtryck och att det inte råder någon tvekan om att det är en del av hedersproblematiken. 

– Sedan kan vi ha en diskussion om att vuxna kvinnor väljer själva, det är en annan sak. Men här handlar det om minderåriga flickor och att vi som kommun inte ska bidra till att slöjan normaliseras på minderåriga. 

Partikolleger tar avstånd 

Utspelet har också fått kritik internt från Moderaterna i Norrköping. Patrik Palm (M), kommunfullmäktigeledamot, säger till P4 Östergötland att den lokala partigruppen inte har diskuterat frågan. 

Han säger till radiokanalen att det vore konstigt att utesluta bilder på personer i slöja. 

– Vi är ett parti som har högt i tak. Alla har inte exakt samma åsikt, men vi det är bra att vi har olika åsikter och att vi diskuterar. Vi har följt de arbetsordningar vi har i partiet och känner ett stort mandat av att lägga fram de här frågorna, säger Sophia Dahl.