Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politiker: Övervaka nya bron mot Rinkeby

Axel Conradi.
Foto: Pressbild / Pressbild

Moderatpolitikern Axel Conradi vill att en bro mellan Rinkeby och nybyggda Ursvik i Sundbyberg ska kameraövervakas.

Partiet vill även sätta upp vägbommar på bron.

– Det finns en risk att kriminaliteten där påverkar Ursviksborna, säger Axel Conradi.

I Ursvik i Sundbyberg byggs det för fullt. Enligt planen ska det bli en helt ny stadsdel med tät stadsbebyggelse, förskolor, skolor och mötesplatser i samtidsenlig arkitektur.

Det nybyggda området länkas ihop med sin äldre granne i nordväst, Rinkeby, via en bro för gång- och kollektivtrafik som ska invigas 2022.

Stadsplaneraren Renoir Danyar säger till Fastighetstidningen att målet är att stadsdelarnas invånare ofta ska besöka varandra och ta del av varandras kollektivtrafiksförbindelser.

Vill övervaka bro

Men Moderaterna i Sundbyberg oroar sig för för att bron ska göra att gängkriminella påverkar tryggheten i Ursvik.

”Därför vill Moderaterna att bron kameraövervakas och att biltrafik omöjliggörs genom exempelvis bommar eller andra hinder. Gängkriminaliteten i Rinkeby ska inte påverka Ursviksborna”, skriver partiet på Facebook, vilket lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera.

Utspelet har fått många kommentarer. Vissa anser att det är en bra åtgärd och att risken annars är att bostadsrättspriserna i Ursvik sjunker. Bron har redan börjat användas, trots att den inte är invigd, och Ursviksbor har sagt till Mitt i att priserna har gått ner.

Andra kallar det får ett högerpopulistiskt utspel.

– Om Conradi vill provocera så har han lyckats, hela förslaget är högerpopulistiskt. Kameraövervakning hjälper inte mot kriminalitet. Utspelet är kränkande mot Rinkebyborna och bidrar bara till mer stigmatisering, säger Veronica Stiernborg (V), gruppledare i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, till Mitt i om lokala M-politikern Axel Conradi.

Den omstridda bron.
Foto: Region Stockholm

Politikern: Risk att kriminaliteten påverkar

Axel Conradi, som är oppositionsråd i Sundbyberg, tycker inte att förslaget pekar ut alla Rinkebybor som kriminella.

– Absolut inte. Personer som är laglydiga bryr sig inte om de här kamerorna. Det handlar om att ge polisen en bättre chans att utreda den promillen som är en del av kriminella gängstrukturer.

Menar du att brotten ska begås på bron?

– Nej, det kan vara att de begås någon annanstans men att gärningsmännen tar vägen över bron och fastnar på övervakningskameror.

Axel Conradi säger att han vill ha vägbommar på bron så att folk inte buskör på den.

Vad menar du med att ”gängkriminaliteten i Rinkeby ska inte påverka Ursviksborna”?

– Ingenting i Stockholmsregionen sker i ett vakuum. Stadsdelarna ligger ofta nära varandra. Eftersom Rinkeby är klassat som ett särskilt utsatt område finns det en risk att kriminaliteten där påverkar Ursviksborna. Och det är något vi från Sundbybergs håll inte vill ska ske.

Expressen har sökt Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.


Diamant Salihu släpper bok om konfliken som genomsyrar Rinkeby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.