En M-politiker ska ha försökt strypa en taxichaufför.
En M-politiker ska ha försökt strypa en taxichaufför.

M-politiker misstänks ha slagit taxichaufför

Publicerad

En moderat riksdagspolitiker är misstänkt för att ha misshandlat en taxichaufför i södra Stockholm i februari.

Taxichauffören, som jobbar för ett av de större bolagen, hävdar att riksdagspolitikern försökte strypa honom från baksätet och körde in fingrarna i hans ögon.

– Jag trodde att han ville döda mig, säger taxichauffören till Expressen.

Expressen kan avslöja att mannen nyligen förhörts av polisen och fortsatt misstänks för brott.

Mannen har tidigare suttit i kammaren som ersättare men har i dag en annan - central - position i Moderaternas riksdagsarbete.

Nu är han misstänkt för våld mot tjänsteman - efter anklagelser om att han misshandlat en taxichaufför.

Det var sent på natten mellan lördag och söndag den 2 februari som chauffören plockade upp riksdagspolitikern från krogtäta Stureplan i centrala Stockholm.

– Han vinkade in mig och sa att han skulle till södra Stockholm. Han verkade inte särskilt full, och han sa inte så mycket. Han satte sig i baksätet, bakom förarplatsen, säger chauffören till Expressen.

Försökte strypa med bilbältet

När de började närma sig adressen dit riksdagspolitikern ville åka försökte chauffören få kontakt och fråga var han ville bli avsläppt.

– Men han sa ingenting, så jag frågade igen. När jag vände mig bakåt för att se om han somnat bara stirrade han på mig, sedan attackerade han, hävdar chauffören.

Enligt chauffören började riksdagspolitikern med att försöka strypa honom med händerna.

– Han försökte dra bältet runt min hals. Det första jag gjorde var att försöka ta mig loss. Sedan körde han fingrarna in i ögonen på mig så det blev märken. Jag tryckte på larmet direkt. Jag trodde han ville döda mig. Det var min första tanke, säger han.

Enligt chauffören sa politikern ingenting under tiden för det påstådda angreppet.

– Han tittade bara med konstiga ögon på mig.

Försökte fly - i annan taxi

Under tumultet lyckades chauffören trycka på larmknappen, enligt hans egen uppgift samtidigt som politikern lade bältet runt hans hals.

– Sedan öppnade han bara dörren och sprang därifrån.

Enligt uppgift försökte riksdagspolitikern fly i en annan taxibil, men chauffören som angripits sprang efter och lyckades hindra bilen från att köra från platsen med en tredje bil.

– Till slut stannade han. Sedan kom en stödperson, eftersom jag tryckt på larmet. Politikern vägrade betala, men till slut fick jag hans legitimation och kreditkort, så jag fick hans personuppgifter.

Taxichauffören anmälde sedan händelsen till polisen.

Tiden efter det påstådda anfallet har varit jobbig för chauffören.

– Jag har varit rädd och orolig. Jag var hemma från jobbet i flera dagar och jag fick märken på halsen och vid ögat, säger han.

Hoppas på snabbt förhör

Händelsen ägde rum i början av februari, men det var först för runt två veckor sedan som mannen förhördes av Söderortspolisen och delgavs misstanke om våld mot tjänsteman.

Expressen har vid flera tillfällen varit i kontakt med mannens advokat Sofia Björksten, som inte vill kommentera uppgifterna.

Även polisen är förtegen i ärendet, men bekräftar att mannen är förhörd och fortsatt misstänkt.

– Han förnekar brott, säger förundersökningsledaren Daniel Andersson.

Han vill inte i detalj kommentera förundersökningen, men säger att man inom kort ska lämna över den till åklagare, som sedan ska ta ställning till om åtal ska väckas.

Det ska bland annat finnas bilder från taxibilen i förundersökningen och bevisläget ser bra ut för polisen, enligt Andersson.

Partiet tiger om misstankarna

Henrik Sjöström, presskontakt för partisekreteraren Kent Persson säger till Expressen.se att man inte har några kommentarer kring den brottsmisstänkte politikern.

– Det är nu en fråga för rättsvårdande myndigheter, säger han.

Han vill inte svara på om mannen fortfarande har kvar sina uppdrag inom partiet, men hans hemmadistrikt uppgav nyligen att så var fallet.

– Vi har inga kommentarer kring det, säger Henrik Sjöström.

I mannens hemmakrets har uppgifterna om polisanmälan börjat sprida sig.

– Jag har pratat med honom, och det är riktigt att han blivit polisanmäld, säger partiets ordförande i mannens hemmalän.

Han uppges vara tagen av det inträffade.

– Han mår naturligtvis inte bra av det inträffade, och vill komma till förhör så snabbt som möjligt för att reda ut det här.

Inget svar

Expressen har vid upprepade tillfällen försökt komma i kontakt med riksdagspolitikern, men utan resultat.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen för din Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag