Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-politiker: Låt staden avhysa EU-migranter

Anna König Jerlmyr (M). Foto: Stefan Forsell

Antalet boplatser där EU-medborgare vistas i Stockholms stad har på ett år ökat från 17 till 44.

Moderaternas gruppledare vill se en lagändring så att staden på egen hand kan sköta avhysningar.

– Vi får många mejl från stockholmare som menar att gränsen är nådd. Stockholm har förändrats på ett sätt som är problematiskt. Det är tid att agera nu, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Dagens Nyheter.

Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr vill sätta stopp för EU-migranters boplatser i Stockholm och efterlyser en ny lag, skriver DN.

Hon varnar för kåkstäder och vill att kommunerna själva ska få möjlighet att ordna med avhysningar och att Stockholms stad anställer egna ordningsvakter.

– Med dagens lagstiftning räcker det med att de flyttar några meter, då måste markägaren komma in med en ny ansökning till Kronofogden, säger Anna König Jerlmyr till DN.

Hon hänvisar till att platser som Kista galleria har problem med att människor som bor på boplatser i närheten använder gallerians toaletter för att duscha och tvätta kläder.

– I dag får EU-medborgare intrycket av att det är accepterat att bo var som helst i Stockholm. Det är det inte. Men när inget händer blir kundvagnar och säckar med sängkläder och kläder kvar, säger Anna König Jerlmyr till DN.

De rödgrönrosa partierna, Socialdemokratrena, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ är inte intresserade av att förändra lagen. I budgeten för frågan skriver de att "avhysningar ska undvikas i största möjliga utsträckning."

Eftersom de har egen majoritet i stadshuset måste Moderaterna ha stöd av de övriga allianspartierna och minst ett annat parti för att en förändring ska komma till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!