Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politiker kritiserar partiets flyktingpolitik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Moderaten Bo Frank, kommunalråd i Växjö.

Moderaten Bo Frank, kommunalråd i Växjö, har tröttnat på M-ledningens inställning till flyktingfrågan - som han menar ligger långt ifrån verkligheten.

– Flyktingpolitiken i dag har gått fullständigt överstyr, säger Bo Frank till Expressen.

I ett inlägg på Växjömoderaternas hemsida går kommunalrådet Bo Frank till angrepp mot sin egen partiledning. Han har tröttnat på partitopparnas inställning till flyktingfrågan.

"Kan också konstatera att det finns en djup klyfta mellan ledande kommunalpolitiker i partiet och partiledningen i synen på Sveriges flyktingmottagande", skriver han.

"Det finns inget övre tak"

För Expressen utvecklar han sitt resonemang.

– Flyktingpolitiken har gått fullständigt överstyr. Det finns inget övre tak på hur många vi kan ta emot. Regeringen bara talar om att vi kommuner ska sköta det här. Och de skickar inte med en bråkdel av vad det kostar för kommunerna, säger Bo Frank.

Han menar att debatten har kommit att handla om två extrema ståndpunkter.

Vill vara lagom

– Vi är många som känner att det inte går att föra en vettig debatt om flyktingpolitiken. Antingen är man rasist och vill inte ha något flyktingmottagande alls, eller så vill man att Sverige ska ta emot hur många som helst. Det jag saknar är ordet lagom. Vi måste inta positionen lagom i Moderaterna.

Expressen har sökt migrationsminister Tobias Billström och partisekreterare Kent Persson, men ingen av dem har varit tillgängliga för en kommentar.

Så många tar Sverige emot

Förra året fick drygt 111 000 personer arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med 19 procent jämfört med 2011.

Antalet asylsökande var under den andra halvan av förra året cirka 4 600 personer per månad i genomsnitt. Den största andelen, 18 procent, kom från Syrien. 13 procent kom från Somalia och 11 procent från Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.