Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politiker begärs häktad för våldtäkter

Våldtäkterna ska ha inträffat vid fem tillfällen.
Politikern begärs häktad misstänkt för fem våldtäkter och grov kvinnofridskränkning.
Våldtäkterna ska ha skett under 2017, 2018 och 2019.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Ett moderat kommunalråd misstänks för grov kvinnofridskräkning och fem fall av våldtäkt mot samma kvinna. 

Han greps tidigare i veckan – och begärs nu häktad.

Mannen förnekar brott.

Åklagaren i fallet begärde under söndagen M-politikern häktad. Hon säger i en kommentar att han på sannolika skäl är misstänkt för grov kvinnofridskränkning – men även för flera våldtäkter mot samma person.

Enligt åklagaren pågick den grova kvinnofridskränkningen från 2016 till den 2 november i år, då kvinnan hamnade på sjukhus.

– Polisen fick anledning att prata med henne och utifrån vad som kom fram i förhör började man utreda detta, säger åklagaren.

Våldtäkterna ska ha inträffat vid fem tillfällen mellan december 2017 och oktober i år.

Misstänkt M-topp begärs häktad

Det var i torsdags som mannen – som är kommunalråd i en kommun i Götaland – greps och senare anhölls som misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Händelsen har skapat stor uppmärksamhet, och Moderaterna lokalt gick tidigt ut med att kommunalrådet skulle ta timeout.

– Det här är förskräckligt allvarliga anklagelser, sa partiets förbundsordförande i det aktuella länet i fredags.

Och:

– Det här går inte att kombinera med att vara moderat, det är vi jättetydliga med.

Senare gick lokalavdelningen ut med att den misstänkte mannen petas som kommunalråd. I ett uttalande skrev de att de inte är en del av rättsprocessen och att anklagelserna inte rör kommunens politiska verksamhet.

Kommunrådet ersätts tills vidare av en annan politiker.

Mannen nekar till brott

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan. 

– Jag satt i förhör med målsäganden i flera timmar i går. Nu väntar jag och min tappra klient på att få beslut i häktningsfrågan. Det är viktigt att den misstänkte häktas för dels grov kvinnofridskränkning och dels våldtäkter, säger hon i en kommentar.

Mannen själv förnekar brott.

– Han förnekar samtliga misstankar. Men jag vill inte gå in på vad han har sagt närmare, säger åklagaren.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under måndagen. Enligt åklagaren fortsätter sen utredningen bland annat med telefonanalyser och förhör med närstående.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.