Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: Omoraliskt om arbete inte lönar sig

Debatt om jobben: ”Du tror inte att människor vill gå till jobbet”
Ulla Andersson och Elisabeth Svantesson debatterar i ”Fem dagar om framtiden” i Expressen TV.
Elisabeth Svantesson (M).
Ulla Andersson (V).

Bidragstak och krav på att lära sig svenska.

Det är Moderaternas recept för att sänka arbetslösheten.

– Det är omoraliskt om det inte lönar sig att jobba, om man får lika mycket pengar för att stanna hemma, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M), och Ulla Andersson med motsvarande befattning i Vänsterpartiet, debatterade jobb och ekonomi i Expressens nya serie ”Fem dagar om framtiden” på måndagen.

– Vi måste ha bidragstak, sänka kostnaderna för arbetsgivare att anställa personer och ha krav på att lära sig svenska. Så kan vi få ned arbetslösheten, säger Elisabeth Svantesson.

Ulla Andersson anser att utbildning är viktigast för att få fler människor i arbete, särskilt nya invandrare.

”Storsatsa på utbildning”

– Vi måste storsatsa på utbildning. Högre utbildning, Komvux, yrkesutbildning. En avgörande orsak till att man är arbetslös är att man inte har gymnasieutbildning, säger hon.

De båda debattörerna är eniga om att Sveriges rekordhöga långtidsarbetslöshet är ett misslyckande. Men de har olika recept för hur problemet ska lösas. 

Svantesson förordar bland annat skattesänkningar för att sätta fart på ekonomin och få fler i arbete, medan Andersson anser att offentliga investeringar är den bästa metoden.

– Forskning visar att offentliga investeringar är effektivare än skattesänkningar för att stärka välfärden, säger Ulla Andersson (V).

– Det är ingen slump att vi är i topp på arbetslöshetsligan. Det händer när vi monterar ned arbetslinjen, säger Elisabeth Svantesson (M).

”Nyliberal experimentlåda”

Enligt Ulla Andersson steg långtidsarbetslösheten ”katastrofalt” und M:s och alliansens tid vid makten – och därefter blev det ”en nyliberal experimentlåda i arbetsförmedlingen”, säger hon.

Elisbeth Svantesson säger däremot att Sverige under sju är med Stefan Löfven och Magdalena Andersson har nått ”nästan högst arbetslöshet i Europa”. Fler människor har utförsäkrats under den nuvarande regeringen än under alliansen, säger hon.

Se mer: ”Kommer alltid stå upp för hederlig arbetarmoral”

Statsminister Stefan Löfven i stor intervju om arbetslöshet och gängvåld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.