M om svenska terrorister: Ta bort medborgarskapet

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Expressen
Bilden uppges visa anhängare till terrorgruppen IS.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill ändra grundlagen för att kunna ta bort medborgarskapet för svenskar som dömts för terrorbrott. 

Frågan är brännhet efter att tusentals människor som anslutit till terrorgruppen IS nu vill återvända till sina europeiska hemländer. 

– Vi menar att Sverige inte är rustat för att ta emot de här personerna om de återvänder hem, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. 

I en intervju med Expressen TV berättar Johan Forssell att partiet nu vill ändra grundlagen så att det blir möjligt att ta ifrån människor deras svenska medborgarskap. 

Ska dra in medborgarskap för terrorverksamhet

– Vad vi vill är att om man blivit dömd för terrorverksamhet, då menar vi att man inte länge ska kunna åtnjuta de fördelar som det svenska medborgarskapet faktiskt ger. Vi vill att man ska kunna dra in medborgarskapet för den som har ägnat sig åt terrorverksamhet. 

Frågan är högaktuell med tanke på de tusentals medborgare i europeiska länder som anslutit till Islamiska staten – men nu vill återvända hem efter att terrorgruppen har slagits i spillror. 

– Bakgrunden är att vi i Sverige har flera hundra personer som rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten. Vi menar att Sverige inte är rustat för att ta emot de här personerna om de återvänder hem, säger Johan Forssell. 

”Morgan Johansson måste börja agera”

Om grundlagsändringen går igenom så kommer det bara vara möjligt att avlägsna medborgarskapet för personer som har dubbla medborgarskap. 

Tyskland, Danmark och Finland har redan möjligheten, eller är på väg att införa den, att frånta medborgarskap, säger Johan Forssell som menar att Sverige släpar efter i frågan. 

– Jag menar att nu måste regeringen sluta dra benen efter sig och justitieminister Morgan Johansson måste börja agera, inta bara prata om att agera. 

Storbritannien tar bort medborgarskap för IS-sympatisör

Storbritannien hör till de länder vars grundlag tillåter att ta bort medborgarskapet för brittiska medborgare som har ytterligare ett medborgarskap.  

Ett färskt exempel är Shamima Begum, 19, från London som reste till Syrien 2015 för att ansluta till terrorgruppen Islamiska staten, IS. 

Hon har i en intervju med The Times inte uttryckt ånger för att hon anslöt till gruppen – men vill nu återvända hem så att hennes nyfödda barn ska få en trygg uppväxt. 

Storbritannien har meddelat att Shamima Begum fråntas sitt brittiska medborgarskap och inte är välkommen tillbaka. 

De hänvisar till att 19-åringen även är medborgare i Bangladesh – vilket förnekas av Bangladesh som inte heller vill ta emot IS-sympatisören, rapporterar Sky News.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.