Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M och SD har haft ett första möte i riksdagen

Moderaterna har öppnat för att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen. Här M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Christian Örnberg
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall

Efter Moderaternas SD-besked har de två partierna nu mötts, skriver DN.se.

– Vi gav den information vi även gett offentligt, bekräftar Andreas Hamrin, pressekreterare hos M för Expressen.

Enligt SD fick man veta att samarbetet även gäller på kommun- och riksdagsnivå.

– Det var ett konstruktivt möte med bra stämning, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

Samarbetet mellan allianspartierna är ansträngt efter att M för två veckor sedan gick ut och meddelade att man kan tänka sig att samarbeta med SD i riksdagen.

Linjen skiljer sig från den som förts fram till dess, samtidigt som framför allt C och L starkt motsätter sig ett sådant samarbete.

"Möte mellan M och SD har ägt rum"

Nu står det klart att ett första möte har hållits mellan M och SD.

– Ett möte mellan M och SD har ägt rum på tjänstemannanivå under dagen. Från Moderaternas sida gav vi den information vi även gett offentligt, bekräftar Andreas Hamrin, pressekreterare hos M för Expressen.

Han menar att det främst rör sig om uppgörelser i riksdagens utskott, och att partiets ambition fortsatt är att bilda regering och budgetförhandla tillsammans med alliansen.

– Moderaterna har organiserat samarbete, vill bilda regering och budgetförhandlar med alliansen, därutöver söker vi stöd i enskilda frågor från samtliga riksdagspartier där det finns förutsättningar att komma överens. Detta görs inom ramen för ordinarie riksdagsarbete i riksdagens utskott, säger Hamrin och fortsätter:

– Den policy M haft om att inte tala med SD om politiska frågor är upphävd, men organiserat samarbete inleds varken med SD eller V vars värderingar vi inte delar.

Det var Sverigedemokraternas högste politiske tjänsteman Mikael Eriksson, som ingår i SD-ledaren Jimmie Åkessons stab som representerade partiet under mötet.

Partiets gruppledare Mattias Karlsson beskriver mötet som konstruktivt och med ”bra stämning” även om mycket var känt sen tidigare.

SD ställde frågan om det nya M-beskedet också gäller även utanför riksdagen.

– Om det är fritt fram för Moderaternas ledamöter i kommun- och landstings att inleda samarbeten och dialog precis som i utskotten och då fick vi beskedet att så var det, säger han.

Partierna berörde inte sakpolitik, enligt Karlsson, även om SD redan har listat potentiella samarbetsfrågor som till exempel kriminalpolitik.

– Det kommer hänvisas till de respektive utskottsledamöterna. Vi har förberett olika frågor i olika utskott som vi tycker är intressanta att diskutera.

Nu uppmanar partiet sina utskottsledamöter i rikdagen samt lokalpolitiker att inleda dialog i olika frågor.