Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M och S i debattjafs om sina partiledare

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Annika Strandhäll, S, kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson för att han "alltid duckar" debatter. 

Hon tror att Kristersson kommer att ducka även den klimatdebatt som Isabella Lövin, MP, vill ha med honom – men får mothugg.

”Vi har haft debattförfrågningar ute flera gånger i veckan men Stefan Löfven vill inte debattera mot Ulf Kristersson”, skriver M:s presschef Cherine Khalil på Twitter.

Det börjar märkas att det är val i Sverige om ett par månader. 

Opinionsmätningarna får allt större uppmärksamhet och de flesta partier har sina valstrategier klara. Ett par vallöften har redan presenterats. 

Ulf Kristersson har fått en kanonstart som Moderatledare och gick i februari om Stefan Löfven som den partiledare väljarna har störst förtroende för i Demoskops mätning. Han toppade listan även i mars.  

Kristersson framstår därmed som en betydligt starkare statsministerkandidat än företrädaren Anna Kinberg Batra. 

Lövin vill ha klimatdebatt med Kristersson 

Men Löfven och Kristersson har ännu inte debatterat mot varandra särskilt många gånger. Svaret på frågan om varför det är så varierar beroende på vem man frågar. 

På lördagen utmanade MP:s språkrör Isabella Lövin Ulf Kristersson på en klimatdebatt i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Hon sågade Moderaternas miljö- och klimatpolitik och hävdade att Kristersson är skyldig all dem som är oroliga för klimatförändringarna att förklara hur M:s politik ska få bukt med problemen när man säger nej till exempelvis flygskatten och miljözoner. 

Expressen frågade Moderaterna om Kristersson tänker tacka ja till debattinbjudan och fick svar från pressekreteraren Ina Kokalari: 

– Ulf Kristersson kommer att debattera mot alla partiledare, det gäller även Isabella Lövin.  

"Han duckar alltid" 

Annika Stranhäll ger Ulf Kristersson en känga på Twitter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndagen kommenterar Lövins ministerkollega, socialminister Annika Strandhäll, S, det hela på Twitter – och ger Kristersson en känga. 

Hon skriver: 

"Kristersson får konstant utmaningar av oss om att debattera frågor som är viktiga för Sverige, väljarna och världen. Han duckar alltid. Är han beredd att debattera vår tids stora ödesfråga klimatet med Isabella Lövin? Mitt tips är att han kommer ducka även denna". 

https://twitter.com/strandhall/status/977803877792743424

M: "Löfven vill inte debattera mot Kristersson" 

Strandhäll får snabbt mothugg från Moderaternas presschef Cherine Khalil: 

"Alla redaktioner vet att detta inte stämmer. Vi har haft debattförfrågningar ute flera gånger i veckan men Stefan Löfven vill inte debattera mot Ulf Kristersson. Strandhäll får gärna motbevisa och återkomma med datum för debatt då Löfven vill/kan debattera mot Kristersson". 

https://twitter.com/cherine_khalil/status/977806230214397952