Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och L vill ha fler och mindre kärnkraftverk

Frågan om kärnkraften diskuteras fortfarande
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYR¿N
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaternas Ulf Kristersson och Liberalernas Nyamko Sabuni vill se en ny kärnkraftslagstiftning som tillåter fler och mindre reaktorer i Sverige.

”Kärnkraftsindustrin är inne i ett spännande skede. Just nu sker en intressant utveckling från få stora till många små reaktorer”, skriver partiledarna på DN Debatt.

Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni beskriver svensk elproduktion som ”renast i hela EU”, men menar att den nuvarande lagstiftningen om svensk kärnkraft är föråldrad.

På DN Debatt skriver de att det behövs stora investeringar i elnätet och att den lokala elproduktionen säkras. De vill också se en diskussion om att fortsätta driva befintliga kärnkraftsreaktorer.

”Att stänga reaktorer i förtid är ett misstag som kommer att stå Sverige dyrt”, skriver de i debattartikeln.

M och L arbetar för ny kärnkraftslagstiftning

Dessutom anser partiledarna att lagarna måste ändras för att nästa generation av kärnkraft ska kunna byggas.

”Kärnkraftsindustrin är inne i ett spännande skede. Just nu sker en intressant utveckling från få stora till många små reaktorer”, skriver de.

Därför vill de ta bort det nuvarande förbudet mot att driva fler än 10 rektorer i Sverige och tillåta nya reaktorer på andra platser än de nu befintliga kärnkraftverken.

”Klimatkrisen och utmaningarna i den svenska energiproduktionen kan och måste mötas med ny teknik”, skriver Kristersson och Sabuni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.