Tidigare i somras kunde Expressen rapportera om den sviktande elförsörjningen i Sverige. Reservkraftverket i Karlshamn, som egentligen bara används när det råder elbrist under vinterhalvåret, började bränna olja redan runt midsommar. Anledningen var att överföringen av el från norra Sverige var kraftigt nedsatt samt att det blåste för lite, enligt kraftverket.
Strax därpå tvingades Vattenfall starta reaktorn Ringhals 1 för att parera obalansen i elnätet. Notan landade på cirka 300 miljoner kronor.
M och L: Förnya lagstiftningen
I en debattartikel i DN skriver nu partiledarna Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni att kärnkraftslagstiftningen måste förnyas, då den nuvarande är ”ett hot mot en långsiktigt hållbar energiförsörjning”.
Kristersson och Sabuni föreslår att det ska bli tillåtet att bygga mindre reaktorer, samt att förbudet mot att bygga fler än tio stycken ska avskaffas.
Energiminister Anders Ygeman håller dock inte med om att det finns ett behov av att förnya lagstiftningen.
– Sverige har de största elöverskotten någonsin och de lägsta elpriserna på mycket, mycket länge.
Ygeman menar att det redan i dag är möjligt att bygga ut kärnkraften, men att det inte finns något intresse från investerarnas sida. I stället ska man fortsätta satsa på förnyelsebar energi, som exempelvis vindkraft.
Ministern: Stämmer inte
Torbjörn Larsson, presschef på Uniper som driver reservkraftverket i Karlshamn, sa tidigare i juli till Expressen att en av anledningarna till att man fick starta elproduktionen var att det blåste för lite.
Men Anders Ygeman menar nu att det inte stämmer.
– Jag tror inte att det är en riktig beskrivning, säger energiministern.
– Det fanns två skäl till att Karlshamn startade. Det första var att kärnkraften inte var i drift på grund av väldigt låga elpriser och revisioner. Det andra var att det var ekonomiskt lönsamt att dra i gång Karlshamnsverket. Det hade ingenting att göra med att det var elbrist.
Ska det vara ekonomiskt lönsamt att bränna olja?
– Nej, det ska det inte vara. Därför krävs det att vi både ökar överföringskapaciteten och investerar i förnyelsebar energi, säger Anders Ygeman.
Förra våren uttryckte Anders Ygeman att varningarna om elbrist bara var tomma hot från kraftbolagen, rapporterade Dagens Industri.