Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ygemans avvisande svar till M och L: ”Behövs inte”

EU-länderna har nått ett avtal.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Energiminister Anders Ygeman.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) vill förnya kärnkraftslagstiftningen för att möta bristerna i den svenska elförsörjningen.

Men energiminister Anders Ygeman håller inte med om att problemen finns:

– Sverige har de största elöverskotten någonsin, säger han.

Tidigare i somras kunde Expressen rapportera om den sviktande elförsörjningen i Sverige. Reservkraftverket i Karlshamn, som egentligen bara används när det råder elbrist under vinterhalvåret, började bränna olja redan runt midsommar. Anledningen var att överföringen av el från norra Sverige var kraftigt nedsatt samt att det blåste för lite, enligt kraftverket. 

Strax därpå tvingades Vattenfall starta reaktorn Ringhals 1 för att parera obalansen i elnätet. Notan landade på cirka 300 miljoner kronor.

M och L: Förnya lagstiftningen

I en debattartikel i DN skriver nu partiledarna Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni att kärnkraftslagstiftningen måste förnyas, då den nuvarande är ”ett hot mot en långsiktigt hållbar energiförsörjning”.

Kristersson och Sabuni föreslår att det ska bli tillåtet att bygga mindre reaktorer, samt att förbudet mot att bygga fler än tio stycken ska avskaffas.

Energiminister Anders Ygeman håller dock inte med om att det finns ett behov av att förnya lagstiftningen.

– Sverige har de största elöverskotten någonsin och de lägsta elpriserna på mycket, mycket länge. 

Ygeman menar att det redan i dag är möjligt att bygga ut kärnkraften, men att det inte finns något intresse från investerarnas sida. I stället ska man fortsätta satsa på förnyelsebar energi, som exempelvis vindkraft.

Ministern: Stämmer inte

Torbjörn Larsson, presschef på Uniper som driver reservkraftverket i Karlshamn, sa tidigare i juli till Expressen  att en av anledningarna till att man fick starta elproduktionen var att det blåste för lite.

Men Anders Ygeman menar nu att det inte stämmer.

– Jag tror inte att det är en riktig beskrivning, säger energiministern.

– Det fanns två skäl till att Karlshamn startade. Det första var att kärnkraften inte var i drift på grund av väldigt låga elpriser och revisioner. Det andra var att det var ekonomiskt lönsamt att dra i gång Karlshamnsverket. Det hade ingenting att göra med att det var elbrist.

Ska det vara ekonomiskt lönsamt att bränna olja?

– Nej, det ska det inte vara. Därför krävs det att vi både ökar överföringskapaciteten och investerar i förnyelsebar energi, säger Anders Ygeman.

Förra våren uttryckte Anders Ygeman att varningarna om elbrist bara var tomma hot från kraftbolagen, rapporterade Dagens Industri.

Moderaternas partiledare duellerade mot Stefan Löfven om klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.