Kristersson öppen för privat möte med Åkesson: ”Talar med alla”

S vägrar samarbeta med SD – möts av kritik.
Ulf Kristersson (M)
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Carlson (KD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SD

Socialdemokraterna bjuder in alla partier utom Sverigedemokraterna för diskussioner om kriminaliteten. Något som nu fått en rad moderater och kristdemokrater att se rött. 

”Respektlöst”, skrev M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook och säger sedan i en intervju med DN att han i framtiden inte utesluter att sitta ned med Jimmie Åkesson för ett privat möte.

– Jag talar med alla människor i politiken, säger han till DN.  

Under söndagens ”Agenda” i SVT bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S), med anledning av den senaste tidens skjutningar, in samtliga riksdagspartier till diskussioner för att få stopp på det grova våldet – utom Sverigedemokraterna. 

– Vi har en annan värdegrund än SD, dessutom är SD:s förklaringsmodell för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste ta seriösa åtgärder, sa Mikael Damberg.  

Något som nu både fått bland annat ledande moderater och kristdemokrater att reagera starkt. I ett inlägg på Facebook skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det är bra att regeringen bjuder in, men menar att det är fel att inte alla får vara med – och uppmanade Socialdemokraterna att ”göra om och göra rätt”. 

I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga. Det är respektlöst”, skrev han. 

Kristersson öppnar för Åkesson-möte

I en intervju med DN på måndagseftermiddagen säger även Ulf Kristersson att han inte utesluter att i framtiden sitta ned med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för ett privat möte.

– Det är ingenting jag är främmande för. Jag talar med alla människor i politiken, säger han till DN och fortsätter: 

– Nu finns det saker att diskutera som berör hela svenska folket och då gör man inte spel av någonting sånt. 

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson säger till Expressen att det sannolikt vore ett givande möte mellan dem. 

– Det finns många politiska beröringspunkter mellan våra partier och det är viktigt att oppositionen samlar sig.

Han fortsätter: 

– Jimmie Åkesson har tidigare vid ett antal tillfällen bjudit in till samtal men då har Kristersson tackat nej. Om han nu verkligen är redo att ändra sig så är han välkommen att höra av sig.

Åkesson och Busch Thor åt lunch i somras

Så sent som i juli möttes SD-ledaren Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor för en då historisk lunch i riksdagshuset, eftersom syftet var att diskutera politik. 

I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skrev KD-ledaren på Facebook då. 

Detta fick bland annat Centerpartiets Annie Lööf att reagera:

Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor”, skrev hon på Twitter då. 

KD: Handlar om att respektera väljarna

Ulf Kristerssons linje vad gäller samtal om grov brottslighet delas av både Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. 

– Sverigedemokraterna är Centerpartiets motpol i svensk politik, både vad gäller ideologi och sakpolitik. Men det innebär inte att vi kan sitta i en parlamentarisk beredning och diskutera för landet allvarliga frågor, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till Sveriges Radio.  

KD:s gruppledare Andreas Carlson (KD) menar att ”det förstås är rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen” och menar att det ”Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna”.

Liberalernas riksdagsledamot och utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm är inne på samma spår. 

Jag är övertygad att väljarna hellre ser att man diskuterar gängvåldet och åtgärder i sak än att politiker gör det till en du-får-inte-vara-med-lek”.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade Socialdemokraternas besked under måndagseftermiddagen: 

– Vi sverigedemokrater har under decennier arbetat fram effektiva och väl genomtänkta förslag mot de kriminella gängen och annan organiserad brottslighet. Att i denna situation utestänga oss från diskussionen är som att porta kirurgen från operationssalen i ett läge där patienten håller på att förblöda, säger han. 

Hör Sverigedemokraterna efter Mikael Dambergs exkludering av partiet.

Tidigare partiledarna ger sig in i diskussionen

Även den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund och den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra har gett sig in i debatten om SD. 

Here we go again. Ingen politisk sakfråga är uppenbarligen tillräckligt viktig för att diskuteras i sak. I stället övergår debatten till att handla om förhållningssättet till SD. I skuggan av detta kan samma parti inkassera ytterligare opinionsvinster”, skrev Hägglund på Twitter och fortsatte: 

Ett alternativt arbetssätt kunde vara att satsa allt för att lösa samhällsproblem och på så sätt både lyckas med det och dra undan mattan för de krafter man säger sig vilja bekämpa”.

Anna Kinberg Batra, som fick motta stark kritik när hon öppnade mot SD under den tid hon var partiledare, skriver: ”Flera bra förslag mot brott har redan lagts och vunnit majoritet i riksdagen, år efter år sen länge nu. Men när ska det börja handla mer om hur de kan genomföras, än om att diskutera hur de diskuteras? ”. 

Socialdemokraterna stod under måndagen fast vid att SD inte ska bjudas in till samtal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.