M- och KD- väljarna vill se förhandlingar med Sverigedemokraterna

En majoritet av KD:s och Moderaternas väljare vill att deras partier ska samarbeta eller förhandla med SD.
Foto: OLLE SPORRONG
Av Ebba Busch Thors väljare är det hela 74 procent som vill att partiet ska samarbeta eller förhandla med SD.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
För Moderaterna är siffran 67 % som vill att partiet ska förhandla eller sam
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Jimmie Åkesson brukar tala om SD som en del av ett konservativt block, tillsammans med KD och M.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES

En stark majoritet av Moderaterna och Kristdemokraternas väljare vill att partiet ska samarbeta, förhandla eller samtala med Sverigedemokraterna. 

Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter. 

– Mätningen är intressant och något som både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor borde ta till sig av. En överväldigande majoritet av deras egna väljare vill både samtala och samarbeta med oss. Dom borde lyssna på sina väljare, säger Mikael Eriksson (SD), stabschef hos Jimmie Åkesson. 

Splittringar i partierna har uppstått kring frågan om hur Moderaterna och Kristdemokraterna ska eller inte ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. 

Båda partiledningarna har tidigare gått ut med uppgifter om att man inte överväger några förhandlingar eller samarbeten med Sverigedemokraterna. 

– Den stora splittringen i synen på oss bland de borgerliga väljarna visar att Allianssamarbetet är ett dött projekt för väljarna. Ju snabbare deras partiledare också inser det och reser sig ur sandlådan, desto bättre för Sverige, säger Mikael Eriksson (SD). 

Trots det har moderater i flera kommuner valt att gå emot partiledningen och samarbetar med Sverigedemokraterna mot partiledningens vilja. 

Bland annat har kommunpolitikerna i Sölvesborgskommun kritiserats från både Kristdemokraterna och Moderaternas partiledning efter att ha inlett ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

Väljarna vill ett samarbete 

Novus undersökning visar att även väljarna har en annan syn på möjligheterna till ett samarbete med SD än partiledningen. Över 80 procent av Moderaterna och Kristdemokraternas väljare vill, i motsats till partiledningen, att partierna ska kunna samtala om sakfrågor.

– Frågar man väljaren på gatan så tycker de att det är självklart att sätta sig i en regering eller föra samtal med Sverigedemokraterna. Men så ser det inte ut i partiledningen eftersom man har så många olika hänsyn att ta. Både internt i partiet där det finns olika åsikter och till olika samarbetspartners, säger Jenny Madestam till SVT Nyheter.

Enligt undersökningens nya siffror står de andra partiernas väljare betydligt närmre sin partiledning och vill inte se att deras parti ska samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. 

Enligt Jenny Madestam har partierna inte varit tillräckligt bra på att förklara för sina väljare varför man väljer att agera som man gör - något som riskerar att slå tillbaka i kommande val. 

– En konsekvens kan bli är att väljarna till slut tröttnar, att man får ett missnöje eller kanske till och med en irritation gentemot partierna i fråga, säger Jenny Madestam till SVT Nyheter. 

Sofia Arkelsten, före detta partisekreterare för Moderaterna, förklarar på Twitter att hon ställer sig kritiskt till förhandlingar med Sverigedemokraterna. 

https://twitter.com/Arkelsten/status/1058987029713874945

- Jimmie Åkesson bjöd redan efter valet in både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor till samtal. Den inbjudan ligger naturlivis fast, säger Mikael Eriksson (SD). 


Så gick undersökningen till

RESULTATET I SIFFROR

I undersökningen ställdes två frågor. 


Fråga 1: Tycker du att de andra partierna ska prata politik med SD för att se om det finns någon samsyn i sakfrågorna?


Moderatväljare:

Ja 85 % Nej 10 % Vet ej 4 %


Kristdemokratiska väljare

Ja 83 % Nej 8 % Vet ej 9 %


Centerväljare

Ja 29 % Nej 59 % Vet ej 12 %


Socialdemokratiska väljare

Ja 25 % Nej 67 % Vet ej 8 %


Vänsterpartiets väljare

Ja 9 % Nej 88 % Vet ej 3 %Fråga 2: Tycker du att det parti du röstade på ska samarbeta eller förhandla med SD för att få igenom sin politik i riksdagen?


Moderatväljare:

Ja 67 % Nej 18 % Vet ej 15 %


Kristdemokratiska väljare

Ja 74 % Nej 16 % Vet ej 10 %


Centerväljare

Ja 12 % Nej 82 % Vet ej 6 %


Socialdemokratiska väljare

Ja 13 % Nej 80 % Vet ej 7 %


Vänsterpartiets väljare

Ja 1 % Nej 96 % Vet ej 3 %


Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT mellan den 25 till 31 oktober 2018.

1 003 intervjuer har genomförts på ett riksrepresentativt urval av personer mellan 18 till 79 år.


Fotnot: Åsikterna från liberalernas väljare redovisas inte på grund av för få svar i undersökningen.


KÄLLA: SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.