Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M- och KD-väljarna: Ge SD ministerposter

Stefan Löfven har inte längre högst förtroende av partiledarna, enligt nya siffror från Sifo.
KD-ledaren Ebba Busch tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
SD:s partiledare, Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Majoriteten av de som röstar på M och KD vill ge SD ministerposter.

Det visar en ny undersökning från DN/Ipsos.

– Det finns betydande samsyn mellan de som stöder KD och SD, men även M-väljarna, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring till tidningen.

Enligt DN/Ipsos augustimätning vill en majoritet av Sveriges väljare, hela 54 procent, se ett regeringsskifte efter nästa val. Bara 27 procent anser att den sittande regeringen bör få förnyat förtroende, medan 19 procent är osäkra.

Viljan till förändring är särskilt tydligt bland de som stöder Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna, rapporterar Dagens Nyheter.

Undersökningen visar även att en klar majoritet av KD:s och M:s väljare är redo att förhandla och göra upp med SD. Drygt hälften av M:s väljare, och än fler av KD:s väljare, vill också ge SD ministerposter.

SD:s väljare svarar i sin tur att M och KD är de partier som man helst ser samarbeten med i en regeringsställning.

Stora skillnader inom forna alliansen

Undersökningen visar dock på ett gap inom den forna alliansen. 

Centerpartiets och Liberalernas väljare är betydligt mer kritiska till förhandlingar eller uppgörelser med SD. Majoriteten – 60 till 70 procent – säger nej till liknande samarbeten. 

Bara några få procent är villiga att ge SD ministerposter, rapporterar DN.

Väljarna hyser inte heller någon större vilja att återsamla alliansen. C-väljarna är lika villiga att se Socialdemokraterna som Moderaterna i regeringen. Både C-väljare och L-väljare är mer positiva till S än till KD, skriver DN.

Bland regeringspartierna och Vänsterpartiets väljare är stödet för samarbeten med SD mycket lågt.

En majoritet av S-väljare och MP-väljare vill se att partierna regerar ihop under nästa mandatperiod, och mer än hälften vill även ha med C i nästa regering.

Statsvetaren Jennie Madestam om nya förtroendesiffrorna för Stefan Löfven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.