Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och KD splittrade om sänkt arbetsgivaravgift

Magdalena Andersson: Detta kommer stärka på längre sikt.
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna vill stoppa satsningen på sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Förra veckan sa både V och SD att de är beredda att göra det.

Men Moderaterna tvekar. Det uppger källor i båda partierna för Expressen.

– Moderaterna är under starkare press från Svenskt näringsliv, säger en källa.

Förra veckan sa Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar att hon vill stoppa sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Reformen är en del i regeringens höstbudget och en av Centerpartiets stora förhandlingssegrar. Den beräknas kosta nio miljarder 2021 och nio miljarder 2022.

– Det är pengar i sjön. Finansministern kan inte ens säga att det ger ett enda nytt jobb, sa Dadgostar.

Samma dag sa Sverigedemokraterna att de också är villiga att stoppa sänkningen.

Men Kristdemokraterna och Moderaterna har ännu inte gett besked.

KD vill, M tvekar

Enligt källor i partierna ser KD och M helt olika på frågan. 

Kristdemokraterna tycker att det är bra att stoppa sänkningen, oavsett om man kan komma överens om vart pengarna ska gå i stället.

Moderaterna tvekar. Partiet har visserligen kritiserat de sänkta arbetsgivaravgifterna och tycker att det är en ineffektiv reform. Men Moderaterna vill inte stoppa en skattesänkning om pengarna inte går till andra skattesänkningar, enligt Expressens källor.

Och det tror man inte att Vänsterpartiet kommer att gå med på.

– Jag har mycket svårt att se att vi kommer stoppa den här, säger en centralt placerad moderat.

Besked inom kort

De fyra oppositionspartierna – V, M, KD och SD – har tidigare stoppat en liknande reform, som även den drevs av Centerpartiet. Det var i januari, och då enades man om att i stället satsa mer pengar på kommuner och regioner. 

Men både Moderaterna och Kristdemokraterna tycker nu att det är tveksamt om kommunerna och regionerna behöver mer pengar än de som finns i regeringens budget.

Båda partierna kommer inom kort att presentera sina budgetmotioner och kommer troligen att ge ett besked i anslutning till det.

Hör Expressens Torbjörn Nilsson beskriva dramat bakom budgeten: ”Det är inte fyra partier som litar på varandra”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.