Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M och KD:s besked: Lämnar energiöverenskommelsen

Di:s reporter Fredrik Björkman har träffat Lars Hjämlered (M) och Camilla Brodin (KD).
M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, skriver Dagens industri. 

– Vi har beslutat oss för att lämna, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin, till tidningen. 

Dagens Industri avslöjar under tisdagen att Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar  energiöverenskommelsen.

Kristdemokraternas talesperson Camilla Brodin säger till tidningen att man har beslutat sig för ”att lämna” och även Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered uttalar sig till tidningen:
– Vi har valt att kliva av, säger han. 

Det var 2016 som regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingick en blocköverskridande överenskommelse om energin. Syftet var att få till en långsiktig energipolitik. I ett pressmeddelande skrev man:

”Överenskommelsen utgör en gemensam färdplan för en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem, med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040”. 

Klimat- och miljöministern: ”Väldigt allvarligt”

Det är energiöverenskommelsen 

Moderaterna har tidigare hotat med att lämna överenskommelsen och sa i april i år att målet i överenskommelsen borde bytas ut till ”ett 100 procent fossilfritt elsystem”. 

Moderaterna har tidigare också sagt att de vill bygga ut kärnkraften för att nå klimatmålen. 

Dagens Industri berättar att i mitten på förra veckan hölls ett möte med representanter för energiöverenskommelsen. Och under det mötet krävde M och KD svar på om regeringen var villiga att diskutera kärnkraftens framtid med alla partier i riksdagen. 

Energiministern Anders Ygeman hade då inget svar på frågan, men några dagar senare återkom Ygeman med beskedet att regeringen kan samtala inom energiöverenskommelsen. 

Därför lämnar partierna 

Men det accepterade inte Moderaterna eller Kristdemokraterna, som nu alltså kommer med beskedet att de lämnar energiöverenskommelsen. 

– Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid. Vi behöver också ett nytt energimål och det tar man inte upp. Det här gör att vi beslutat oss för att lämna energiöverenskommelsen, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin, till Dagens industri. 

TV: Ulf Kristerssons svar om energiöverenskommelsen

Isabella Lövin (MP) och Ulf Kristersson (M) möttes i debatt om energiöverenskommelsen i Di TV:s ”Hållbart näringsliv” i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.