Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M och KD lägger gemensam budget

Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu har Moderaterna och Kristdemokraterna beslutat att man ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen.  

Beskedet kommer dagen efter att Liberalerna och Centerpartiet tydligt öppnat för riktiga regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.  

– Det är upp till dem att göra sina bedömningar. Vi ser gärna att vi gör saker tillsammans i alliansen, säger KD:s ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.  

Moderaterna och Kristdemokraterna har nu beslutat att man ska lägga fram en gemensam reservation i finansutskottet som de hoppas ska vinna stöd i riksdagen – som röstar om budgeten i nästa vecka. 

Om Centerpartiet och Liberalerna står fast vid det de har sagt – att man röstar för sina egna budgetförslag och sedan lägger ner sina röster i den avgörande omröstningen – har M+KD-budgeten stor chans att vinna, eftersom Sverigedemokraterna har öppnat för att rösta för den. 

Beskedet kommer dagen efter att Centerpartiet och Liberalerna meddelat att man är redo för skarpa regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till Dagens Nyheter att man inte har haft någon kontakt med Sverigedemokraterna om budgeten. 

– Nej, vi lägger fram vår politik som vi har sagt till våra väljare att vi ska göra. Jag hoppas att den vinner brett stöd, och jag tror att det är flera partier än vi två som tycker att det här är bra politik. Vi gör det vi har lovat, vi är frimodiga med det och tänker inte hålla tillbaka. Vi är inte rädda för att andra ska rösta på den och vi är heller inte rädda för att lägga fram den för att det just nu pågår regeringsdiskussioner, säger Svantesson till tidningen. 

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, säger i Expressen TV: 

– Vi har förhandlat med Moderaterna om ett gemensamt budgetförslag som får på plats ett antal viktiga reformer för Sverige – som gör det mer lönsamt att arbeta, ger ökad trygghet med en satsning på fler poliser och inte innehåller minst reformer och resurser för att vända utvecklingen i svensk sjukvård, som befinner sig i ett svårt läge där folk inte får vård i tid.  

Innehåller flera alliansförslag

Varför lägger ni fram en egen budget utan övriga partier i alliansen? 

– Vi tycker att vi har ett ansvar att försöka få på plats så många reformer så tidigt som möjligt, för vi har stora områden som behöver resurser och reformer. Vi har försökt få med alla allianspartier att göra det här gemensamt. Jag har respekt för att andra partier gör andra bedömningar och nu har inte det gått. Men vi tycker ändå att det här förslaget vi lägger fram i morgon för Sverige i en ”alliansmässig” riktning. Vi tar utgångspunkt i alliansens reformagenda och vi lägger det här förslaget, säger Jakob Forssmed.   

De alliansgemensamma förslagen omfattar bland annat om satsningar på landsbygden, ett stärkt försvar och mer pengar till kommuner och landsting. 

Forssmed: Hoppas vi hittar tillbaka till varandra 

Vad tänker du om att Centerpartiet och Liberalerna förhandlar med Socialdemokraterna?

– Det är upp till dem att göra sina bedömningar. Vi ser gärna att vi gör saker tillsammans i alliansen. Jag har levt med alliansen i under lång tid – nästan 15 år. Och jag vet vad den kan betyda för Sverige. En reformkraft som får möta verkligheten och ta sig an problem med goda reformer. Jag tycker att någonting skulle saknas i svensk politik om alliansen inte fortsatt skulle vara den här kraften. Så vi ser gärna att vi hittar tillbaka till varandra och samarbetar även framöver, säger Jakob Forssmed.  

På frågan om vad som är allra viktigast i budgetförslaget svarar Jakob Forssmed: 

– Sänkt skatt på arbete – att det ska löna sig mer att arbeta. Stora resurstillskott till polisen och även till försvaret för att möta nya säkerhetshot. Kristdemokraterna har lagt stor vikt vid att vi får på plats resurser till sjukvården. Att få en ny och förbättrad kömiljard för att korta körerna, men också att öka tillgängligheten i primärvården så att äldre multisjuka, och också vanliga patienter, lättare ska få kontakt med läkare som tar ett större helhetsansvar för patienter.   

Budgetfrågan avgörs först 

Budgetomröstningen i riksdagen äger rum 12 december. Eftersom talmannen gett Stefan Löfven mer tid för att få ihop ett regeringsalternativ innan en statsministeromröstning är det nu mycket sannolikt att budgetomröstningen blir av före statsministeromröstningen. 

Därmed kan Centerpartiet och Liberalerna behöva visa sitt stöd för Socialdemokraterna innan de släpper fram Stefan Löfven som statsminister. 

LÄS MER: Lööfs nio anklagelser mot Löfven – och löften 

LÄS MER: Moderaterna vill bygga nytt stort förvar i Sverige