Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”M och KD kommer att agera vakthundar”

Jenny Madestam tror att regeringsturbulensen bara har börjat. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Samtliga C-distrikt står bakom partistyrelsens linje att släppa fram Stefan Löfven.

Trots Annie Lööfs besked spår Expressens statsvetare Jenny Madestam att turbulensen kring en framtida regering bara har börjat.

– M och KD kommer agera som vakthundar för att det här ska realiseras, säger hon.

På lördagen samlades Centerpartiets förtroenderåd för att fatta slutgiltigt beslut om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister på onsdag. Under fredagen meddelade Centerledaren Annie Lööf att partistyrelsen var överens efter att S, MP, C och L nått en överenskommelse.

Samtliga C-distrikt förutom Centerstudenter står bakom partistyrelsens linje, meddelade Annie Lööf efter lördagens möte.

Annie Lööf: Centern släpper fram Löfven

Expressens statsvetare Jenny Madestam menar att alliansen på riksnivå definitivt har upplösts. 

– Det är intressant att Annie Lööf säger att hon tror att ett samarbete fortsätter, så låter det inte från M och KD. Men vi ska komma ihåg att det är i stridens hetta nu, vi får se vad som händer, säger hon.

Vid pressträffen på lördagen sa Annie Lööf att Centern under den kommande mandatperioden ska vara en ”liberal nagel i ögat” på Stefan Löfven.

– Det tror jag absolut. Redan under processen nu har hon varit en nagel i ögat. Under den första förhandlingsomgången kom man inte i mål men nu har man tryckt till lite extra. Det som återstår att se är vad det kommer innebära internt i S, säger Jenny Madestam.

”Turbulensen kommer att fortsätta”

Hon menar att en framtida rödgrön regering kommer att hårdgranskas från alla håll:

– Jag tror att vi kommer ha en fortsatt intensiv mandatperiod. Den turbulenta hösten och vintern kommer fortsätta, det här är inte över. 

– Även M och KD kommer agera som vakthundar för att det här ska realiseras, annars kan man peka finger och säga att inget som de fick igenom har genomförts, säger Jenny Madestam.

Annie Lööf menade under pressträffen att Centerpartiet var det enda parti som ville röra på sig under låsningarna. Men Jenny Madestam anser att S är de som har tagit störst kliv.

– Om något parti har rört på sig är det S som verkligen har backat från sin egen politik till förmån för en liberal agenda. S har verkligen dragits från vänster till mittlinjen, eller till och med passerat mittlinjen, på en höger-vänster-skala, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!