Busch Thor och Kristersson hotar att fälla Strandhäll

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Kristdemokraterna hotar nu med att rikta ett misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). 

Beskedet kommer efter Expressens avslöjande om att tidigare topptjänstemän på Försäkringskassan anklagar Annika Strandhäll för att ha ljugit för konstitutionsutskottet om det hårt kritiserade beslutet att sparka Ann-Marie Begler som generaldirektör för myndigheten strax innan valet. 

De två partierna kräver nu svar från ministern inom de närmaste dagarna, annars riskerar hon att bli föremål för en misstroendeomröstning i riksdagen. 

– Jag tycker hennes svar de kommande dygnen rimligen avgör den frågan, om det är aktuellt att rikta misstroende eller inte, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Expressen. 

Misstroendehotet mot Annika Strandhäll kommer efter att Expressen på tisdagsförmiddagen avslöjade att Annika Strandhäll anklagas för att ha ljugit och vilselett riksdagens konstitutionsutskott, KU, om det hårt kritiserade beslutat att sparka Ann-Marie Begler från Försäkringskassan.

Det är i två brev till KU som två tidigare topptjänstemän och en internrevisor på Försäkringskassan framför den mycket skarpa kritiken mot ministerns agerande och öppet ifrågasätter hennes förklaringar.

Kristersson: ”Inte givit tillräckliga svar”

Ulf Kristersson tar breven som nu inkommit till KU på mycket stort allvar. 

– Jag tycker gårdagen kastade nytt ljus på den här frågan. Diskussionen har varit i gång under lång tid, men de brev som kom i går tar jag på mycket stort allvar. Jag tycker det är uppenbart att hon inte givit tillräckliga svar på detta, säger han.

– Det här handlar om att skilja en generaldirektör från sitt jobb och i så fall på oriktiga grunder. Det är missbruk av sin ställning som statsråd om det skulle vara på det sättet. Och jag tycker inte hon har svarat på frågorna på ett sätt som tar bort de misstankarna, säger Ulf Kristersson. 

Vad kan det innebära?

– Ytterst är det hennes ställning som statsråd som är ifrågasatt i så fall. Hon måste kunna ge kloka och fullödiga svar på vad som skett om man helt ska kunna ta bort misstankarna på att hon begått allvarliga fel. I så fall måste man ifrågasätta hennes roll som statsråd, säger Ulf Kristersson.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor menar att Annika Strandhälls position som statsråd blir orimlig om det visar sig att hon har ljugit. 

– Det är verkligen otroligt anmärkningsvärt det som kommer fram här. Visar det sig att det här stämmer är det precis de här slutsatserna jag tror man kommer behöva dra, säger hon.

Kan det bli aktuellt att rikta misstroende?

– Om detta stämmer kan man inte agera så här som statsråd. Nu behöver vi få svar på de frågorna och det har vi ännu inte fått. Det är otroligt anmärkningsvärt och vi kräver svar, säger Ebba Busch Thor.

”Misstanke som låter rimlig”

Enligt den tidigare internrevisorn Tamas Osvath, som författat ett av breven till KU, är det uppenbart att det är politiska motiv som ligger bakom beslutet att sparka Ann-Marie Begler - ett beslut som fattades bara några månader innan valet när frågan om LSS på allvar hade börjat brännas för Socialdemokraterna. 

Och att det saknades grund för beslutet att sparka Ann-Marie Begler och att det i stället handlade om politiska motiv, ser Ulf Kristersson som sannolikt. 

– Jag menar att det är en misstanke som låter rimlig, säger han.

– Givet vad som hänt, givet regeringens eget uppdrag till Försäkringskassan och givet den politiska diskussion som fördes i precis de här frågorna måste man inte vara konspiratorisk för att misstänka den risken, säger han vidare.

Och även Stefan Löfven är nu svaret skyldig, menar Ulf Kristersson. 

– Man kan inte gömma sig bakom KU tycker jag. Nu måste Annika Strandhäll och hennes chef träda fram och säga exakt vad som har hänt, vem som har sagt vad till vem, så att man antingen kan skilja varje misstanke om att det finns lögn eller avsiktliga felaktigheter som hon har spritt, eller tvärtom bekräfta att det har varit precis så felaktigt som beskrivs i de här breven. Jag tycker det det är en otrolig viktig fråga för hennes trovärdighet som statsråd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.