Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: M och KD hotar att hoppa av energiöverkommelsen

Moderaternas stämma i igång i Västerås och Expressens politiska krönikör Torbjörn Nilsson gästade Direkt med Niklas Svensson.
Anders Ygeman anklagas för filibusterstrategier.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.Foto: PRESSBILD
Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson.Foto: Moderaterna

Energiöverenskommelsen är hotad, erfar Dagens industri. 

Nu överväger M och KD att hoppa av, enligt tidningen. 

– Det känns som att regeringen förhalar detta och det är inte seriöst, säger Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson, till tidningen. 

I 2016 slöts energiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, och Kristdemokraterna, där ett av målen var 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Nu hotar M och KD att lämna överenskommelsen, erfar Dagens industri.

Enligt tidningen jobbar de båda partierna intensivt med att få upp kärnkraftsfrågan på agendan, och vill stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2 – samt se nya satsningar på kärnkraften.

”Regeringen förhalar detta och det är inte seriöst”

Trots det får högerpartierna inget gehör från regeringen. Den socialdemokratiska energiministern Anders Ygeman ska ha anordnat informationsträffar med elbolag, enligt Di – som skriver att Moderaterna och Kristdemokraterna har tröttnat på det som beskrivs som en ”filibusterstrategi”.

– Överenskommelser är till för att hållas men det finns en verklighet också. Frågan är hur länge det här kan fortgå, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin, till Di.

– Det känns som att regeringen förhalar detta och det är inte seriöst. Vi kan inte acceptera att veckorna och månaderna går. Om dagens energisamtal inte avser diskutera de saker som vi tycker är viktiga så fyller inte samtalen någon funktion längre, säger Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson.

Dagens Industri skriver att Moderaterna och Kristdemokraterna nu närmar sig beslutet att lämna överenskommelsen.

Jenny Madestam efter gårdagens partiledardebatt 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har anklagat Moderaterna och KD för att ha kopierat SD:s politik. Så här sa statsvetare Jenny Madestam om den anklagelsen.

Se hela debatten mellan MPM: Kan Sverige elektrifieras utan kärnkraft?

Se hela debatten mellan Isabella Lövin (MP) & Ulf Kristersson (M): Kan Sverige elektrifieras utan kärnkraft?