Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och KD dömer ut Vänsterpartiets hot

V-ledaren Nooshi Dadgostar: ”Då faller statsministern”
Nooshi Dadgostar hotar med att fälla Stefan Löfven om regeringen lägger fram förslaget om marknadshyror.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Moderaterna är skeptiska till Vänsterns hot.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Regeringen ser ut att klara sig från misstroendevotum.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet behöver hjälp från M eller KD för att väcka misstroende mot regeringen – om förslaget om marknadshyror blir verklighet.

Men oppositionspartierna dömer ut hotet.

– Kristdemokraterna är alltid redo att byta regering, men Vänsterpartiet vill ju inte det. De bluffar, säger en central KD-källa.

Vänsterpartiet satte upp två ”röda linjer” i samband med att de släppte fram regeringen och januariöverenskommelsen – de lovade att fälla statsminister Stefan Löfven (S) om han gick vidare med förändringar i anställningsskyddet och införandet av marknadshyror.

I vintras avvärjdes hotet tillfälligt eftersom arbetsmarknadens parter nådde en överenskommelse som ersätter den kontroversiella Las-utredningens förslag. Men när utredningen om fri hyressättning i nyproduktion ska presenteras i veckan har misstroendelöftet återigen blivit aktuellt.

Hyresfrågan har skapat stor debatt den senaste tiden och innebär ytterligare en svår balansgång för Stefan Löfven. 

Dömer ut Vänsterpartiets hot

Enligt Ekots uppgifter förbereder Vänsterpartiet en plan, där ett alternativ är att agera mot regeringen redan i sommar, för att föregå att ett lagförslag läggs fram nästa vår. 

Sverigedemokraterna har redan lovat sitt stöd för att fälla regeringen, men Vänsterpartiet har gjort klart att man inte vill ta hjälp från SD. Då behöver de i stället stöd av M eller KD för att överhuvudtaget få till en omröstning, eftersom det kräver minst 35 mandat.

Kristdemokraterna, som i höstas erbjöd sina mandat för att väcka misstroende mot regeringen i frågan om arbetsrätten, har ännu inte fattat något nytt beslut. Men med tanke på utfallet senast har man svårt att ta Vänsterpartiets hot på allvar, uppger en central källa.

– Vänsterpartiets tåg har gått. Om de var seriösa skulle det här ha gjorts för länge sedan.

”Kommer inte vara nyttiga idioter”

Inte heller Moderaterna tror att Vänsterpartiet kommer att fullfölja en misstroendeförklaring mot regeringen, utan att de endast använder det som hot för att få bort frågan från bordet. De bluffar, uppger en källa med god insyn till Expressen.

Om man visste med säkerhet att Vänsterpartiet skulle fullfölja hotet hade man inte ”tvekat en sekund”, trots att Moderaterna är för marknadshyror, enligt samma källa. Men, man vill inte riskera att stoppa ett bra förslag och samtidigt hjälpa regeringen kvar vid makten.

– Vi kommer inte vara Vänsterns nyttiga idioter.

Vänsterpartiet svarar

Ida Gabrielsson, vice ordförande i Vänsterpartiet, svarar i en skriftlig kommentar.

”De får tro vad de vill, vi står fast vid det vi har sagt. Om regeringen går fram med förslag om marknadshyror kan de inte sitta kvar. Vårt mål är inte en regeringskris, vårt mål är att lösa det här, att regeringen ska inse allvaret och backa från utredningens förslag. Jag har svårt att tro att högersidan väljer att rädda Löfven.

Frågan handlar om chockhöjda hyror. Det gäller tryggheten och inflytandet för de tre miljoner människor som bor i hyresrätt i Sverige”, skriver hon.

Hyresgästföreningens ordförande: ”Släng det i papperskorgen”

”Förslaget om marknadshyror riskerar öka barnfattigdomen”.

För och emot – vad skulle marknadshyror innebära?

Förespråkaren och motståndaren argumenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.