M-ledningens attack på FRA-kritikerna

Publicerad
Uppdaterad
Flera tunga moderata kommunpolitiker kräver att partiet ska ompröva FRA-lagen.
Nu får de kritik - av partiledningen som går till attack i ett internt mejl som Expressen.se tagit del av.
- Väldigt märkligt, säger Christian Gustavsson, landstingsråd Östergötland, och en av författarna bakom debattartikeln.
Fjorton tunga moderata kommunpolitiker skriver i DN Debatt på måndagen att regeringen bör ta ett steg tillbaka och ompröva den starkt kritiserade FRA-lagen som klubbades i början av sommaren.
Med anledning av artikeln gick det vid klockan tre på måndagseftermiddagen ut ett mejl på moderaternas intranät som Expressen.se tagit del av.
Avsändare är partiledningen, mottagare hundratals förtroendevalda och tjänstemän i moderaterna.

Förtydliga

I mejlet – som har rubriken ”Noterat 04/08 2008” – skriver man att det finns anledning att ”kommentera och förtydliga delar av dagens debattartikel”.
Därefter går man igenom ett antal punkter i DN Debatt-texten och pekar på vad man anser är felaktigheter.
Men flera av de kommunpolitiker som tillrättavisas av partiledningen menar att ledningen har fel – och de får stöd av Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.
I ”Noterar”-mejlet står det att DN Debatt-författarna har fel när de skriver att FRA skall få en kopia av all elektronisk trafik.
Så här svarar partiledningen:
"Nej, FRA får ej kopior på all elektronisk trafik. FRA får bearbeta delar av flödet av kommunikationen, i enlighet lagstiftningen”.

Har fel i kritiken

Men enligt FRA-lagen är det precis det som sker, menar flera inom paritet som Expressen.se varit i kontakt med. De hänvisar till följande skrivning i lagen.
”De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns.”
Och från dessa så kallade samverkanspunkter ”har myndigheten ansvar för att överföra signalerna till sina system”.
Christian Gustavsson, landstingsråd Östergötland, är en av författarna bakom debattartikeln i DN.
Han menar att partiledningen har fel i sin kritik.
– Om man har fel i den typen av information blir det väldigt märkligt. Då har man uppenbarligen själv svårt att försvara lagen, säger Christian Gustavsson till Expressen.se.
Även Elisabeth Unell, kommunstyrelsens ordförande i Västerås, en annan av debattförfattarna, menar att det står fel i ”Noterat”-mejlet.
Hon tänker ta kontakt med dem som skrivit texten.
– Jag ska uppmärksamma dem på den delen. Jag vill ta reda på vad som ligger bakom den skrivningen, säger Elisabeth Unell.

Som en poliskontroll

Även en av mottagarna är starkt kritik:
– Det är allvarligt att partiets medlemmar får felaktig information i en sådan här viktig fråga, säger mottagaren till Expressen.se.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, ger debattörerna rätt.
– Poängen är som jag förstått den att all information ska passera igenom detta filter.
Sofia Krigsman, sakkunnig på försvarsdepartementet, är en av dem som ligger bakom texten i ”Noterat”-mejlet. Hon går med att all information kommer att gå till samverkanspunkterna - men menar att detta inte är samma sak som att FRA får en kopia av alla mejl.
– Man kan likna det vid trafikkontroll vid en motorväg. Det är endast bilister som kan utgöra fara för andras säkerhet som kontrolleras, övriga bilister kan åka vidare, säger Sofia Krigsman till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag