Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-ledningen vill nu ändra alkohollagen

Såhär lät det när Moderaterna presenterade sin budgetmotion för två veckor sedan.
Oliver Rosengren kommunalråd och nämndordförande, Växjö kommun.
Foto: OLLE SPORRONG
Moderaterna vill ändra alkohollagen.
Foto: Shutterstock

Moderaternas partistyrelse vill ändra alkohollagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Förslagen ska diskuteras på Moderatstämman som inleds på torsdag.

Bland annat vill man att kravet om att restauranger måste erbjuda mat för att få sälja alkohol tas bort. Man vill även att den som köper hämtmat ska kunna köpa med sig alkohol till maten.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin. På samma sätt att en frisör som skall göra en bröllopsuppsättning får sälja ett glas bubbel till klippning och uppsättning, säger Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö.

Under pandemin har flera kommuner godkänt att restauranger levererar alkohol tillsammans med hämtmat.

– Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin, säger Stefan Lundin, branschorganisationen Visitas chefsjurist, till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren (S) försvarar de nuvarande reglerna. ”Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet”, skriver hon i ett mejl till Ekot.

Se också:
Megan Fox: Därför dricker jag inte alkohol

Megan Fox har inte druckit alkohol sedan Golden Globe galan 2009. Nu berättar hon vad hon sa som gjorde att hon tog det beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.