Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-ledaren om raset: "Vi har hållit tillbaka"

– Det kan komma fler dåliga mätningar, säger Anna Kinberg Batra, men konstaterar samtidigt att hon känner ett "starkt stöd" inifrån partiet. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra gästade på torsdagsförmiddagen "Malou efter tio" i TV4 för att prata om katastrofsiffrorna i den senaste tidens opinionsmätningar. Foto: Michaela Hasanovic

Moderatledaren Anna Kinberg Batra jämför Jimmie Åkesson med Jonas Sjöstedt – och tror samtidigt på fler dåliga opinionsmätningar framöver.

Hon säger också att Moderaternas omsvängning i synen på SD kunde kommit tidigare:

– Jag har hållit tillbaka för att Moderaterna är störst. Är man störst måste man också vara snäll.

Anna Kinberg Batra gästade på torsdagsförmiddagen "Malou efter tio" i TV4 för att prata om katastrofsiffrorna i den senaste tidens opinionsmätningar.

Så sent som i morse publicerade SVT en ny mätning från Novus som visar att Moderaterna skulle få 19,1 procent om det vore val i dag. Det kan jämföras med valresultatet 2014; 23,3 procent.

– Det kan komma fler dåliga mätningar, säger Anna Kinberg Batra nu, men konstaterar samtidigt att hon känner ett "starkt stöd" inifrån partiet.

Ångrar sig inte

Hon ångrar inte heller beskedet om att Moderaterna öppnat för samtal med Sverigedemokraterna. Men hon säger samtidigt:

– Jag vill inte inleda mer samarbete med Sverigedemokraterna än med Vänsterpartiet.

Hos Malou beskriver hon Sverigedemokraterna så här:

– Alla som röstar på dem är inte rasister. Men partiet har rötter i vit makt-rörelsen. De bygger sina värderingar på att sätta grupp mot grupp, och det har inte förändrats.

På frågan om hur djup splittringen är inom alliansen säger Kinberg Batra:

– Vi tycker olika om det här, och det har vi gjort ganska länge. Kristdemokraterna sa för över ett år sen att de ville ha gemensam budget. Jag har hållit tillbaka för att Moderaterna är störst, är man störst måste man också vara snäll. Men bristen på en gemensam position tycker jag har skadat hela alliansen.

Nu vill hon att allianspartierna ska "göra mer ihop politiskt".

– Det gör vi också nu. Detta har satt fart på alla fyra allianspartierna. Problemet är att vi inte har lyft tillsammans. Det vill jag att vi gör.

I intervjun jämförde Anna Kinberg Batra Jimmie Åkesson med Jonas Sjöstedt Foto: Christian Örnberg

"Har partier som jag gillar"

Moderatledaren upprepar i programmet, gång på gång, att det bara är aktuellt att regera med de andra allianspartierna.

– Vårt uppdrag är inte att låta Stefan Löfven sitta kvar. Det här handlar om att kunna vinna förtroende för Moderaterna och en alliansregering. Till skillnad från Stefan Löfven har jag partier som jag gillar att samarbeta med, allianspartierna. Vi har idéer och en plan för vad vi ska göra i regering.

På frågan om vilka frågor hon ändå kan tänka sig att samarbeta med SD kring blev svaret:

– Jag har tagit exempel som trafik- eller bullerfrågor. Jag tror det handlar om små och tekniska frågor. Det är inte regeringsfrågan eller budgetsamarbete.

Hon upprepar också det tidigare beskedet:

– Jag tycker man måste kunna prata med alla partier i riksdagen, annars tar man inte väljarnas beslut på allvar. Men mitt svar är samtidigt tydligt: Jag vill leda en alliansregering.