Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-ledaren attackerar interna fiender i partiet

Anna Kinberg Batra går till attack mot den inre fienden. Hon säger till DN att vissa partikamrater vill att hon ska misslyckas. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det händer ibland att partikamrater är mycket elakare mot varandra än vad politiska motståndare kan vara. Jag fattar det. Man kan inte vara naiv i den här rollen. Det finns de som vill att jag ska misslyckas, även på insidan, säger Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Kinberg Batra går till attack mot den inre fienden. Hon säger till DN att vissa partikamrater vill att hon ska misslyckas.

– Det händer ibland att partikamrater är mycket elakare mot varandra än vad politiska motståndare kan vara, säger hon till tidningen.

M-ledaren Anna Kinberg Batra är pressad. Opinionsmätningarna är trist läsning för henne och partiet – och en hel del partikamrater kräver att hon ska avgå.

Nu går hon till motattack mot interna kritiker som näst intill genomfört ett kuppförsök mot henne.

– Det händer ibland att partikamrater är mycket elakare mot varandra än vad politiska motståndare kan vara. Jag fattar det. Man kan inte vara naiv i den här rollen. Det finns de som vill att jag ska misslyckas, även på insidan, säger Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter.

– Men det som jag inte fattar, det är hur man kan brinna för det vi gör, och våra idéer, betala medlemsavgift alldeles frivilligt för att vara med i just det här laget, och inte vilja spela. Det fattar jag inte, säger hon.

Förklaringen: Hon var otydlig

M-ledaren säger att hon inte tar kritiken personligt och att alla kriser bara ger henne mer energi.

Enlig Kinberg Batra började partiet började rasa i opinionen i januari för att hon var "otydlig" om partiets relation till SD. Otydligheten gällde hur nära hon vill ha Sverigedemokraterna.

Nu förklarar hon att hon inte vill ha SD "närmare än Vänsterpartiet". 

– När V röstar med oss och vi pratar med varandra innan, då känner jag mig varken smutsig eller socialistisk. Det är helt upp till dem hur de röstar och agerar och så får varje parti stå för sitt. Så tycker jag om SD också, säger hon. 

M-ledaren säger att partiet tidigare behandlade SD som en "skämskudde", men att detta har ändrats. Hon berättar att hon tidigare som gruppledare personligen skällde ut M-ledamöter i riksdagen som hade talat med SD-ledamöter.