Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-ledaren: Återinför gränskontroller

Anna Kinberg Batra
Stefan Löfven säger att regeringen är beredda att stänga gränserna tillfälligt – om myndigheterna tycker att det behövs.
Foto: Axel Öberg

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver nu att regeringen omedelbart återinför tillfälliga gränskontroller inom Schengen.

- Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

Till följd av flyktingkatastrofen kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra att regeringen inför tillfälliga gränskontroller inom Schengen. Schengenreglerna förbjuder regelbunden kontroll av personer som passerar en inre gräns, det vill säga gränserna mellan länder som ingår i Schengen. Men ett Schengenland kan införa tillfälliga gränskontroller.

- Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

- Den här möjligheten finns enligt Schengen att införa i 30 dagar när det gäller ordning och säkerhet, och nu är läget akut, säger hon.

Regeringen beredd

Statsministern kommenterade på en presskonferens Moderatledarens krav på tillfälliga gränskontroller.

– Vi är självfallet beredda att göra det, men det bedömer myndigheterna bäst. Men jag drar mig för att själv göra den bedömningen. Det kan bli litet våghalsigt om vi själva ger oss in i sådana bedömningar. Vi har ännu inte fått några sådana signaler, säger Stefan Löfven.

FAKTA/SCHENGENREGLERNA

Schengenreglerna förbjuder regelbunden kontroll av personer som passerar en inre gräns, det vill säga gränserna mellan länder som ingår i Schengen. Men ett Schengenland kan införa tillfälliga gränskontroller vid sina gränser mot andra medlemsländer vid tre olika typer av händelser:

1. Förutsägbara händelser, till exempel stora sportevenemang.

2. Oförutsägbara händelser, till exempel terroristattacker.

3. Bristande kontroll av de yttre gränserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.