Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen till Kristersson: Måste förändra partiet

Riksdagsledamoten Fredrik Schulte (M) varnar för att partiet marginaliserar sig själva. Foto: Riksdagen
M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / TT / IBL MEDIABILD

Avsaknad av en tydlig sakpolitisk agenda och osäkerhet på sina egna värderingar har lett till att Moderaterna ligger på under 20 procent i opinionen. 

Det menar M-ledamoten Fredrik Schulte, som i en debattartikel i SvD varnar för att partiet marginaliserar sig själva. 

”Om M inte på allvar förändrar sig och definierar ett tydligt politiskt projekt kommer vi, precis som under de 45 åren mellan 1934 och 1979, att bli 15-procentsparti eller värre”, skriver han. 

Ulf Kristersson (M) blev inte statsminister, alliansen sprack och Moderaterna ligger under 20 procent i de senaste opinionsmätningarna. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet frågar sig riksdagsledamoten Fredrik Schulte (M) varför det inte går bättre för partiet. 

M-ledamoten är skriver att partiet har gått ideologiskt vilse ifrågor som dominerar samhällsdebatten; migration, globalisering och identitetspolitik. 

”Man har glömt att grunden för politik handlar om genuin samhällskritik, realpolitik som faktiskt åstadkommer förändring och att stå upp för sina värderingar, särskilt när det skapar politiska motsättningar”, skriver han i SvD. 

Schulte listar tre orsaker till att allt detta skett. 

Felaktiga slutsatser om vad som låg bakom nya Moderaternas framgångar. 

Besattheten av Alliansen, som enligt honom orsakat att man inom M inte vågar uttrycka åsikter som kan riskera reta upp C och L. 

Partiet har gått ideologiskt vilse ifrågor som dominerar samhällsdebatten; migration, globalisering och identitetspolitik. 

Om rädslan att uppröra de forna allianskollegerna skriver han:

”Även efter samma partiers uppgörelse med socialdemokratin finns denna ”taktiserande” instinkt kvar i form av en oro för att vissa politiska ställningstaganden ska försvåra ett framtida borgerligt återförenande”.

Varnar för konsekvensen 

Fredrik Schulte menar också att partiet saknar en tydlig sakpolitisk agenda och skriver att M måste bli ett ”reservationslöst samhällskritiskt parti”. 

När partiet nu ser framåt måste det vara med en självkritisk blick, menar han. 

”Om M inte på allvar förändrar sig och definierar ett tydligt politiskt projekt kommer vi, precis som under de 45 åren mellan 1934 och 1979, att bli 15-procentsparti eller värre”, skriver Fredrik Schulte vidare. 

I en intervju med Expressen tidigare i veckan sa Ulf Kristersson att han tycker att Moderaterna gjorde en bra valrörelse, och att faktumet att de inte bildade regering inte berodde på dem. 

– Jag uppfattar att jag har ett solitt parti bakom mig. Jag upplever en enorm energi runtom i landet, och en väldig hunger, sa han då. 

LÄS MER: Ulf Kristersson i stor intervju – hyllar Ebba Busch Thor