Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-ledamoten kritiserade vegetarianer – mordhotas

Hör Edward Riedl berätta: ”Säpo har tagit över”.
M-riksdagsledamoten Edward Riedl har mordhotats.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Moderaten skrev en kritisk insändare om vegetarianer.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nu har Säkerhetspolisen, Säpo, kopplats in.Foto: SÄPO

I en insändare skrev M-riksdagsledamoten Edward Riedl att han var trött på att köttätare tvingas äta vegetariskt.

För det har han nu fått ta emot mordhot – och har nu kontakt med både polisen och Säpo.

– Man hoppas ju att det inte ska bli en sådan jobbigare period igen, säger Edward Riedl.

I insändaren skrev Edward Riedl, moderat riksdagsledamot för Västerbotten, att han var trött på att köttätare tvingas äta vegetariskt på äldreboenden och i skolan.

”Den som har jobbat och slitit ett helt liv och vill ha vanlig mat på ålderns höst ska banne mig inte tvingas i bönor, sojakorvar och groddar mot sin vilja av någon intolerant hipstervegetarian”, skrev han i Västerbotten-kuriren.

Edward Riedl skrev fortsatt att han hade respekt för de som ville äta vegetariskt, men pekade på att det inte borde vara ett tvång i kommunala verksamheter.

”Ni som vill tvinga andra att äta vegetariskt mot deras vilja är inga föredömen. Ni är intoleranta och borde lära er vanligt hyfs”, avslutade han insändaren.

Texten publicerades i dagens exemplar VK. Nu har Edward Riedl mottagit mordhot för sin åsikt.

Säpo har kopplats in

När Expressen når M-politikern har det bara gått några timmar sedan mordhotet. 

Vid tillfället satt han i telefonsamtal med kommunalrådet Anders Ågren (M). Plötsligt fick han ett inkommande samtal som inte kom från ett vanligt nummer.

– Det var som ett okänt nummer, ungefär, och min mamma brukar ha det så jag tänkte ringa upp. Då hade den här personen läst in på telefonsvararen och där var det väldigt tydligt att det handlade om insändaren, som personen inte tyckte var bra. Sedan avslutades det med ett mordhot, säger Edward Riedl.

Efter att ha lyssnat på meddelandet har Edward Riedl kontaktat det egna partiets gruppledning, men också polisen, Säkerhetspolisen och riksdagens säkerhetsenhet.

– Jag har fått hjälp från flera instanser och så har Säpo hållit förhör. Sedan är det också bra att det finns en tydlig ljudfil från samtalet. Jag ska få hjälp av min dotter att skicka i väg den, säger han.

”Är faktiskt ganska trött”

För M-politikern är hoten inte en ny företeelse. 

Under sin politiska karriär har han fått motta hotbrev vid hemmet i Umeå, utsatts för skadegörelse och tvingats larma om okända personer utanför dörren.

– Jag kanske låter trött, och är faktiskt ganska trött. Man hoppas ju att det inte ska bli en sådan jobbigare period igen, för då blir det svårt för mig att fullfölja mitt uppdrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.