Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-ledamot vill sätta stopp för tiggare

Ulf Berg (M), riksdagsledamot. Foto: Emilia Öije

Riksdagsmannen Ulf Berg (M) vill stoppa organiserade tiggare.

Men enligt en färsk studie från socialstyrelsen är organiserat tiggeri inget problem i Sverige.

- Att det skulle vara några stora organiserade sammanhang har vi inte kommit fram till, säger utredaren Birgitta Hedlund Kenttä.

Socialstyrelsens studie

370 hemlösa EU-migranter uppskattades finnas i Sverige i november 2012, enligt enkätsvar från kommuner och större hjälporganisationer. Siffran är dock något osäker och man tror att det kan röra sig om fler, enligt socialstyrelsen.

80 procent av de hemlösa, utrikesfödda, är män och medelåldern är 38 år.

En övervägande majoritet är från Rumänien, därefter från Polen respektive Spanien.

Cirka 80 procent har varit hemlösa i Sverige under mindre än ett år (majoriteten har inte varit hemlös i sitt hemland).

Cirka 80 procent har tagit emot hjälp, mestadels från kyrkor och ideella organisationer.

Källa: Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har hämtat in information från kommuner och hjälporganisationer under hösten 2012. Av de närmare 400 personerna som uppskattades vara hemlösa EU-migranter i Sverige då försörjde sig ungefär var tredje på att tigga. Men att det skulle röra sig om organiserat tiggande är inget som myndigheten känner igen.

- Det är inte något som vi har stött på i arbetet med kartläggningen. Vi har haft tät kontakt med verksamheter som möter den här gruppen. De allra, allra flesta säger att det inte finns något som tyder på att det ligger någon organisation bakom, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

Det var i måndags som Ulf Berg tillsammans med Eva Solberg, ordförande moderatkvinnorna Stockholms stad, gick ut i en debattartikel i Dalarnas Tidningar med att de vill lagstifta mot det organiserade tiggeriet.

- Eftersom jag är polis hävdar jag att det går med polisspaning. Jag tror inte att det är det mest svårspanade brottet, säger Ulf Berg till Expressen.se.

Hur stort är problemet med organiserat tiggeri enligt dig?

- Får man tro polisen så verkar det som att det ökar i alla fall.

Men är det organiserat eller en allmän ökning?

- Det är det organiserade. Du behöver ju inte tigga i Sverige, du har ju skyddsnät.

När Ulf Berg får höra om socialstyrelsens studie blir han förvånad. Men säger att det inte stämmer överens med hans bild av tiggande, utan hävdar att det i stor utsträckning är organiserat.

- Vi har sett det i andra europeiska länder så det vore väl konstigt om det inte skulle finnas här. Det är väl jättebra om jag har fel, men jag tror inte att det är så, säger riksdagsmannen.

- Jag har inte gjort en vetenskaplig undersökning. Förväntar du dig det av riksdagsledamöter att varje gång vi tycker i en fråga så har vi gjort en vetenskaplig utredning? Eller?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!