M-kvinnornas egna ord om tafsandet

Eskil Erlandsson har nu lämnat riksdagen.
Foto: ANNA BERGKVIST
En av de utsatta kvinnorna berättade nu för Expressen om Erlandssons tafsande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: EMILIA OIJE / MODERATERNA
C:s gruppledare Anders W Jonsson ville att Erlandsson skulle få förklara sig i ett möte med M-kvinnorna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JENS L'ESTRADE
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
1 / 7

De fyra kvinnliga M-riksdagsledamöter som utsatts för ex-ministern Eskil Erlandssons tafsande vittnar nu för Expressen om hans beteende. 

– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, säger ledamoten Cecilia Magnusson. 

Samtidigt kommer kritik mot att C:s gruppledare Anders W Jonsson ska ha velat att Erlandsson skulle få förklara sig i ett möte med de utsatta M-kvinnorna.

– Ett helt oacceptabelt sätt att hantera sexuella trakasserier, säger en riksdagsledamot till Aftonbladet.

Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson, som fram tills i går var EU-nämndens vice ordförande i riksdagen, har tafsat på minst fyra moderata riksdagskvinnor. 

Det uppger nu den tidigare riksdagsledamoten Cecilia Magnusson, som arbetat nära Erlandsson i bland annat EU-nämnden, för Expressen. 

– Jag har haft kontakt med de andra kvinnorna och de har berättat vad de utsatts för. De har råkat ut för samma sak som jag, ovälkommet tafsande, berättar hon – efter Expressens avslöjande i går kväll

M-riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby utsattes för Eskil Erlandssons tafsande i riksdagens lunchmatsal, i slutet av oktober förra året.

– Han satt bredvid mig i matsalen och plötsligt kände jag en hand på mitt lår, berättar hon. 

– Jag blev väldigt ställd och förbannad, och flyttade snabbt undan benet. 

Cecilie Tenfjord-Toftby larmade dagen därpå sin gruppledare Tobias Billström – och han tog kontakt med Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.  

Två kvinnor utsattes under samma evenemang

Knappt två veckor senare hände det igen – men då utsattes två moderata riksdagsledamöter för ex-ministerns tafsande. 

Enligt uppgifter till Expressen skedde detta i samband med ett evenemang på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm. 

Expressen har talat med en av M-riksdagskvinnorna som utsattes då, men hon vill inte gå ut med sitt namn. 

– Jag kan bara säga att jag tycker att Moderaterna har hanterat detta väldigt bra. Vi har haft ett bra stöd av partiledningen. Och jag tycker det är bra att Centerpartiet lyssnade på oss, säger hon. 

Kritik mot C:s hantering

Källor till Aftonbladet är kritiska mot hur Centern hanterade anklagelserna mot partiets riksdagsledamot Eskil Erlandsson.

Gruppledaren Anders W Jonsson ska ha velat att de utsatta M-kvinnorna skulle ha ett möte med Erlandsson – som skulle få förklara sig.

– Ett helt oacceptabelt sätt att hantera sexuella trakasserier, säger en riksdagsledamot till Aftonbladet.

Eskil Erlandsson valde i går att lämna sitt riksdagsuppdrag med omedelbar verkan efter att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uppmanat honom att göra det. 

– Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt. Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra, sa Anders W Jonsson till Expressen i går kväll. 

Den kvinnliga M-riksdagsledamoten Cecilia Magnusson, som nu väljer att träda fram med namn för Expressen, har lång politisk erfarenhet och har under flera år arbetat nära Eskil Erlandsson i riksdagen.

– Jag har haft största förtroende för honom. Jag tycker att han var en duktig politiker. 

Men för hennes del förändrades allt under en kväll för tre år sedan. 

Eskil Erlandsson.
Foto: WIKTOR DABKOWSKI / ZUMAPRESS.COM

Erlandsson lade handen på hennes lår

Efter ett föredrag med ett antal ledande politiker var det dags för middag efter en dag på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. 

– Jag satt vid ett bord och talade med värdparet när Eskil Erlandsson kom och frågade om han fick slå sig ned. Självklart fick han göra det, han var ju en riksdagskollega och dessutom en alliansvän, berättar Cecilia Magnusson. 

Efter bara några minuter kände hon en hand på låret – under bordet. 

– Dra åt helvete, tänkte jag – men jag sa ingenting. Jag ville inte ställa till en stor scen där, när värdparet stod bredvid. Jag sköt snabbt undan hans hand. Men den kom snart tillbaka. 

– Det här var ju innan #Metoo-rörelsen, så det här var inget som det talades om. Jag har varit med länge och var inte särskilt skakad, bara förbannad. Och jag tappade totalt respekten för Eskil Erlandsson den kvällen. 

Efter händelsen berättade Magnusson vad som hänt för sina kolleger i riksdagen. 

– Jag varnade alla för Eskil, och sa: Håll er undan för honom. Jag tyckte han var dum i huvudet. 

Två år senare, i november förra året, blev hon kontaktad av riksdagskollegan Cecilie Tenfjord-Toftby som blivit antastad i riksdagens matsal. 


Han tafsade på fyra M-riksdagsledamöter

– Partiets gruppledning tog kontakt med mig i november och frågade om jag ville ställa upp och berätta om vad jag varit med om, och det gjorde jag självklart. Ingen mer ska behöva utsättas för detta. Vi måste få stopp på honom, tänkte jag, säger Cecilia Magnusson. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström agerade blixtsnabbt och tog kontakt med Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson. 

Enligt Expressens källor skedde denna kontakt redan i mitten av november. 

– Jag kan inte förstå att Centerpartiet inte har agerat tidigare, att de inte har gjort någonting åt detta, säger Cecilia Magnusson nu. 

– När jag blev utsatt trodde jag att det bara var riktat mot mig – men nu vet jag ju att flera andra har drabbats. 

Magnusson berömmer sitt eget parti för snabbt och resolut agerande. 

– Jag är imponerad av hur gruppledningen tog tag i detta, det var föredömligt, säger hon. 

Den fjärde kvinnan berättar

Expressen har även talat med den fjärde moderata riksdagskvinnan, som vill vara anonym. Hon vill inte gå in på exakt vad hon utsatts för, men säger att det rör sig om en händelse som liknar de andra M-kvinnornas berättelser.

Hon berömmer det egna partiets agerande – och kritiserar Centerpartiet för att de inte agerade snabbare mot Erlandsson.

– Jag tycker att mitt parti har agerat både kraftfullt och rättrådigt. Och jag är väldigt glad att Centerpartiet till slut tog sitt förnuft till fånga och agerade även de.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson, men utan resultat. 

Via partiets presstjänst meddelade han dock på torsdagskvällen att han inte vill kommentera frågan ytterligare utan ”att han med hänsyn till sin familj avgår”. 

Cecilie Tenfjord-Toftby, som just nu befinner sig på FN:s kvinnoforum i New York, säger till Expressen: 

– Vi fyra som varit utsatta har pratat väldigt mycket om det som hänt och vi var överens om att detta måste få ett stopp. För vår del är det viktigt att inga fler utsätts. 

– Det här visar också att om man säger ifrån och faktiskt agerar så kan man göra något. Det är ett viktigt budskap till andra kvinnor i dag på Internationella kvinnodagen. Man måste säga ifrån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.