Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-kravet på S: Offra MP så kan vi göra upp

Anna Kinberg Batra (M) vill att Stefan Löfven (S) offrar Åsa Romsons och Gustav Fridolins MP.
Foto: Suvad Mrkonjic
Morgan Johansson.
Foto: Tomas Leprince
Ylva Johansson.
Foto: STELLA PICTURES

KARLSTAD/STOCKHOLM. Moderaterna tänker ta över flyktingfrågan från regeringen.

Samtidigt ställer Anna Kinberg Batra Stefan Löfven inför ett tungt val:

Om han offrar Miljöpartiet är M-ledaren beredd att göra upp direkt med S på område efter område, kan Expressen i dag berätta.

Moderaternas förhandlingsbud till statsministern:

- Överge de permanenta uppehållstillstånden så går vi med på tvingande regler för landets kommuner, säger en uppgiftslämnare nära partiledningen.

På Moderaternas stämma i Karlstad är det fokus på att Moderaterna ska ta över flyktingfrågan från regeringen. När Expressen mötte M-ledaren Anna Kinberg Batra i kongresshallen på fredagsmorgonen sa hon att hon hade agerat både snabbare och effektivare i flyktingfrågan om hon varit statsminister.

- Jag hade använt möjligheten för regeringen att besluta om tillfälliga gränskontroller som Tyskland gjorde häromveckan, säger hon.

Partisekreterare Tomas Tobé höll på fredagseftermiddagen ett tal där han slog fast att Sverige misslyckats med integrationspolitiken och att det var dags för M att "kliva fram".

Samtidigt möttes sju av riksdagspartierna på Rosenbad för att diskutera flyktingfrågan.

Kaos i flyktingmottagandet

Under mötet målade migrationsminister Morgan Johansson, S, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, upp bilden av att det råder totalt kaos i flyktingmottagandet, uppger Expressens uppgiftslämnare. De betonade också vikten av en blocköverskridande uppgörelse.

- Det var en bra atmosfär på mötet och regeringen hade tänkt till lite. De kom med ett par nya mindre saker, som utbildningsplikt för asylsökande, säger en uppgiftslämnare nära partiledningen.

Men några direkta förhandlingstexter eller förslag till uppgörelser hade regeringen inte.

- Både Morgan Johansson och Ylva Johansson är proffs på detta. Regeringen har klart för sig att situationen just nu är mycket allvarlig, och de är beredda att kompromissa, säger en källa på allianssidan.

Moderaternas partiledning har beslutat att "spänna bågen ordentligt" inför förhandlingarna. Det viktigaste kravet är att de permanenta uppehållstillstånden ersätts av tillfälliga.

Samtidigt uppger nu källor att M-ledningen är beredd att gå regeringen till mötes när det gäller tvingande regler för kommunerna att ta emot asylsökande.

När det gäller migrationspolitiken står Centerpartiet i dag närmare Miljöpartiet än Moderaterna. Bland annat när det gäller förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.

Därför är M beredda att delvis offra allianssamarbetet och göra upp enbart med S, erfar Expressen. Detsamma gäller på en rad områden. Men kravet från M-ledningen är då att Miljöpartiet kastas ut ur regeringen. När FP-ledaren Jan Björklund nyligen uppmanade Löfven att fimpa Miljöpartiet svarade statsministern:

- Vägen framåt är inte mindre samarbete, utan mer.

V kan lämna förhandlingen

Vänsterpartiets medverkan betraktas, enligt uppgifter, som problematisk inom alliansen eftersom partiet uppfattas stå för en oreglerad invandring. Samtidigt finns det förväntningar på att V kan komma att lämna förhandlingen.

Nu på tisdag börjar de tuffa förhandlingarna mellan partierna. Moderaternas Johan Forsell var efter mötet tydlig med vad man slåss för.

- För Moderaterna har det varit viktigt att föra fram förslag om temporära uppehållstillstånd, skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring, men också att sänka trösklarna in i arbetsmarknaden för att fler ska få jobb. Vi har en väldigt akut situation just nu, säger han.

När Expressen träffade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson efter mötet öppnade han för kompromisser.

- Allt tyder på att vi gör som vi brukar göra i Sverige, det vill säga när vi ställs inför en väldigt svår situation så samlar vi ihop oss och gör överenskommelser över blocken, säger han.

"Man får ge och ta"

Stefan Löfven lovade under torsdagen att regeringen ska göra sitt för att bjuda till.

- Och jag tror också att den andra sidan kommer bjuda till. Jag tror de flesta ansvarsfulla ser att vi måste hitta en blocköverskridande överenskommelse, och det innebär att man får ge och ta.

Så tycker partierna

Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel: M, KD, FP

Upprätta lista över säkra länder: S, MP, M, C, FP och KD

Anvisningslag som tvingar kommunerna att ta emot fler flyktingar: S, MP, V, FP och KD

Skärpta försörjningskrav på anhöriginvandring: M, FP

Billigare och enklare boende för ensamkommande barn: S, MP, V, M, C, FP och KD

Sverigedemokraterna är inte inbjudna men vill minska asyl- och anhöriginvandringen med minst 95 procent. I princip vill partiet bara tillåta 4 000 kvotflyktingar. SD vill gå betydligt längre när det gäller till exempel gränskontroller och att minska anhöriginvandring.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.